A krémbe zárt csodadesszert: A gyümölcsös trifle...

  • 2017.06.18.
  • 9

Finomságok halmozva, egy desszertben…


A tiramisu óta nem titok, hogy mindenki szereti az egyszerűen elkészíthető krémes desszerteket, ilyen nyári desszertcsoda az angol trifle…

A trifle és a tiramisu nagyjából egy időben keletkeztek: a reneszánsz idején. Az angol desszertről az első írásos beszámoló is ebből az időszakból származik, egy 1598-ban nyomtatott angol nyelvű szövegben a trifle-re az alábbi magyarázatot írták: főtt krémből és egyéb összetevőkből álló tál. Az első ismert trifle recept T. Dawson  The Good Hyswife a Jewell című 1596-ban kiadott könyvében jelent meg, majd 1685-ben Robert May könyvében már egy alkoholos piskótán pihenő édesebb krémmel gazdagított recept látott napvilágot, és ez az újítás hozta el a trifle számára az igazi népszerűséget. A 18. századra már kifejezetten kedvelt desszertté vált. Forrás
Valószínűleg a kevés munkával járó elkészítése miatt nevezték el trifle-nek, azaz apróságnak, csekélységnek, de ezzel a kissé lealacsonyító jelzővel nem sikerült útját állni a népszerűségének. A trifle nagyon hamar igen sokféle verzióban jelent meg a szigetországban, ahonnan az új telepesek vitték hírét az Újvilágba, s tették ott is kedvelt édességgé.
 
Ennél a desszertnél mindenki kiélheti a kreativitását. A rétegek tetszőlegesen módosíthatóak, bár az eredeti sorrend a piskóta, gyümölcs, krém, hab.

Gyümölcsös trifle gluténmentes Vajas gluténmentes piskóta Hozzávalók: 8 db tojás – (ebből 6 db egész tojás és 2 db tojássárgája szükséges) 200 g gyümölcscukor vagy cukor150 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható50 g Nagykun rizsliszt én ezt használom itt – de a Tescóba lehet olcsóbban is kapni (aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet) egy csipet *Himalája só ½ csomag sütőpor 55 g vaj felolvasztva Krém1: 1 csomag vaníliás pudingpor – főzős 500 ml tej 100 ml tejszín 2 ek gyümölcscukor vagy cukor 1 púpos ek mascarpone Krém2: 200 mascarpone – szobahőmérsékletűkb. 10-15 dkg eper 1-2 ek gyümölcscukor vagy cukorvaníliás krémből (Krém1) adjunk hozzá 1-2 ek  Gyümölcs rétegezéséhez:kb. 20-30 dkg eper 10 dkg szeder Díszítéshez: menta levél Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Elsőnek készítsük el a gluténmentes vajas piskótát: Olvasszuk fel a vajat egy kis lábosba, és hagyjuk kihűlni. Egy tálba üssük bele a 6 db egész tojást, és a 2 db tojássárgáját. (A fehérjét tegyük el a hűtőbe, jól lesz akár habcsóknak is.) Majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük habosra egy robotgép segítségével. Kb. 3*-ára kell felverni, és olyan szép halványsárga lesz a színe.
Majd a kétféle lisztet, sütőport, sót, szitáljuk át, és adjuk hozzá a tojásos keverékhez, és jól keverjük el a robotgép segítségével.
Ha elkészültünk, akkor adjuk hozzá a teljesen kihűlt olvasztott vajat és egy fakanállal óvatosan keverjük bele a lisztes-tojásos masszába.
Ezt követően egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük bele, egyengessük el, ütögessük a konyhapulthoz a tepsit 1*-2*, így jobban elegyengetődik a tészta.
Majd tegyük az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett. Mindenképpen tűpróbát végezzünk. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját 20 percig.
Amíg sül a gluténmentes vajas piskóta, addig készítsük el a vaníliás krémet: Keverjük el egy kis hideg tejbe a vanília pudingport, majd adjuk hozzá a többi tejet és főzzük készre. Ha elkészült ízesítsük 2 ek cukorral – ízlés szerint, lehet kevesebb, de lehet több is. Majd hagyjuk kihűlni, időnként kevergessük át, és közben adjuk hozzá a tejszínt is. Ha langyosra hűlt, akkor adjuk hozzá a mascarponét is, és egy habverővel krémesre keverjük el, majd tegyük félre.
Majd ezt követően az epres krémet is készítsük el: Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, majd tegyük a turmix gépbe egy kis cukorral – ízlésünknek megfelelően – és jól keverjük el. Ezután töltsük egy tálba, és adjuk hozzá a mascarponét,  vaníliás krémet és keverjük simára, majd tegyük félre.
Ha megsült a piskóta, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd borítsuk ki egy vágódeszkára, és távolítsuk el a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig mossuk meg az epret, csumázzuk ki, és vágjuk fel vékony szeletekre.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza