Az elronthatatlan szexi Epres crumble mandulapehellyel…

  • 2017.06.09.
  • 6

A tavasz – nyár slágere a crumble morzsás süti…


A crumble, avagy morzsasüti, egy egyszerű angol sütemény, az alján friss gyümölcsök, a tetején pedig összemorzsolt tészta van, amit gyorsan összesütünk. Olyan egyszerű, hogy még a konyhában teljesen járatlanok is el tudják készíteni. Az eredmény pedig egyszerre lágy, szaftos, ropogós, morzsás gyümölcsös sütemény…
 
Szoktam mondani, hogy ez a lusta emberek süteménye, és igen, én ma lusta voltam, mert kevés munkával 5 perc alatt, összedobható ez a finom epres crumble, viszont kánikulában ez a legjobb megoldás gyümölcsös édességre, arról nem is beszélve, hogy bármilyen gyümölccsel variálható.
 

És hogy mi a különbség a crumble és a cobbler (ejtsd: kobler) között? Mindkét esetben egy sült gyümölcsös pite, viszont a crumble (morzsasüti) esetében tésztamorzsát szórunk a gyümölcsök tetejére, a cobbler esetében, pedig könnyű tésztát kanalazunk a gyümölcsre, és a kanalazott tészta kis halmokban sül meg.

Epres crumble pirított mandulapehellyelHozzávalók: 30 dkg eper 1-2 ek gyümölcscukor vagy cukor – ízlés szerint, ki mennyire szereti édesenA tésztához:7 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt, de az Aldiban is kapható(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)3 dkg őrölt mandula egy csipet *Himalája só1-2 ek gyümölcscukor vagy cukor – ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen½ csomag vaníliás cukor1 narancs reszelt héja5 dkg hideg vaj Tetejére: mandulapehely Tálaláshoz: vaníliafagylalt Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Mossuk meg az epret, és csumázzuk le. Mindenképpen csumázás előtt mossuk meg, és ne fordítva, mert különben megszívja az eper magát vízzel. Majd szárítsuk le az eperszemeket.
Ezt követően tegyük egy tálba, és egyenletesen hogy mindenhová jusson, szórjuk rá a cukrot. Majd tegyük félre.

A lisztet, az őrölt mandulát, sót, vaníliás cukrot és a cukrot elkeverjük, majd adjuk hozzá a narancshéjat és a kockákra vágott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el benne a vajat.

Ezután a cukrozott epret, kivajazott egyszemélyes sütőformákba elosztjuk, és az elmorzsolt vajas-lisztes keverékkel megszórjuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg pirosodik a teteje, ez kb. 20-30 perc, középidőben megszórjuk mandulaforgáccsal.

Ha elkészült ehetjük forrón, langyosan, hidegen, mert tényleg bárhogyan jó, díszíthetjük mentával, és adhatunk hozzá még luxusként egy gombóc vaníliás fagylaltot is, vagy tejszínhabot, de önmagában a ropogós pirított mandulapehellyel is isteni finom…

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: