Igazi kulináris ízbomba: Sajttekercs egyszerűen 15 perc alatt…

  • 2017.05.21.
  • 7

A hidegtálak királynője…


 
A sajt szerelmeseinek kötelező elkészíteni ezt a receptet, hiszen ennél finomabbat még tuti, hogy nem ettek…
 
Igazi, hamisítatlan vendégváró finomság, minden földi jóval megtöltve. Bonyolultnak látszó, ám pofonegyszerű elkészíteni, és az ünnepi asztalon is megállja a helyét, sőt gluténmentes. Akár előre is elkészíthető, hiszen jól fagyasztható! Kezdőknek is ajánlom, mert nem egy bonyolult recept…


Sajttekercs egyszerűen Hozzávalók: A termékeket az Aldiba vásároltam: – Minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű – 2 tasakos szeletelt edami sajt – (12 szelet szükséges) 10 dkg edami reszelt sajt 200 g tejszínes „Milfina” natúr krémsajt 1 doboz natúr „Milfina” háromszög sajt1 tasakos szeletelt „Prémium” sertéssonka felvágott – (9 szelet szükséges) 5 db tojás ENJOY FREE gluténmentes zsemle ½ ek vaj 2 kk mustár *Himalája só *fehérbors 2 db nagy kovászos uborka ½ piros Kaliforniai paprika 1 szál zöldhagyma – szárával együtt 
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:Főzzük meg a tojásokat keményre, hideg sós vízbe tesszük fel főni, 10 percre. Majd hideg vizet eresszünk rá, és törjük meg a tojásokat egy kicsit, így a víz alá folyik, és könnyebb megpucolni.
Állítsuk össze a két masszát: 1. Egyik tálba tegyük az apróra vágott tojásfehérjét, zöldhagyma felét, ¾ tejszínes krémsajtot, és az apró kockára vágott kovászos uborkát, melyet a levétől, lecsepegtetünk előtte. Tegyük bele 4 db háromszög sajtot, fehérborsot, és ízlés szerint sót. Keverjük el a masszát krémesre. Majd tegyük félre.
2. A másik tálba tegyük bele az apróra vágott Kaliforniai paprikát, a tojássárgáját, a mustárt, fehérborst, ízlés szerint sót, és a szintén apróra vágott zöldhagyma felét, ¼ tejszínes krémsajtot, ½ ek vajat, és a többi háromszög sajtot.  Keverjük el a masszát krémesre. Majd tegyük félre. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Fektessük rá a szeletelt edami sajtot, úgy, hogy kissé fedjék egymást oldalt, a következő sornál pedig felül és oldalt is, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
Ezt követően, az előmelegített forró sütőbe tegyük be, 2 percre, így épp hogy csak megolvad, összeolvad.
Készítsünk elő egy fóliát, majd erre emeljük ki sütőpapírostul a megolvadt sajtot. Ezután kenjük meg a tojásfehérje-savanyú uborkás sajtos krémmel, tegyük rá a szeletelt sonkát, és következhet a tojássárgás krémmassza. 
Ha elkészültünk, akkor a sütőpapír segítségével kezdjük feltekerni, amennyire tudjuk szorosan. A lényeg, mindig görgessünk egyet rajta, igazgassuk meg, és így tovább. A végén a sütőpapír letekeredik róla, és marad a fólia, amire ráemeltük. Ebbe tekerjük be a sajttekercs hengerünket, szorosan a végét tekergessük be, és hengergessük jól el az asztalon, így még szorosabb lesz a fólia rajta.  Szép kis duci formás hengert kapunk. 
Mindkét végét a fóliának, csomózzuk be. Tegyük a hűtőbe, hogy jól lehűljön és összeérjenek az ízek. Majd éles késsel szeleteljük, fóliával együtt, és szeletelés után húzzuk le a fóliát róla. Így a maradékon, ami visszakerül a hűtőbe, a fólia rajta marad.
*Tipp: ha nem eszük meg minden sajttekercset, nagyon jól lehet fagyasztani, és később elővenni akár egy vacsora alkalmával. El tudom képzelni még ezt a sajttekercset szeletelt füstölt lazaccal és kaporral, vagy körözöttel is. Nyammi…
A gluténmentes magos bagettet szeleteljük fel, és grill serpenyőbe – vagy teflon serpenyőbe pirítsuk meg, melyet egy ecset segítségével előtte kókuszolajjal kikentünk.