Igazi magyaros étel, jó sok szafttal: A Cuppogós Köri Pöri...

  • 2017.05.20.
  • 8

A pörköltök közt, ő a nehézsúlyú világbajnok… Nem egy könnyű étel, de egy jó fröccsel kísérve emészthető!…


 
A körömpörkölt egy megosztó étel: vannak, akik meg sem kóstolnák, de talán még többen vannak olyanok, akik még rajonganak érte. Szerintem a mai fiatalok már nem igazán szeretik, nem igazán készítik el.  Bár a lányom sincsen odáig érte, de büszke vagyok rá, mert megkóstolta, vagyis evett belőle egy tányérral, és azt mondta, hogy jó, jó, de még mindig nem szereti…
 
Emlékszem, gyerekkoromban a szüleim igen sokat főzték a körömpörköltet, mivel olcsó és laktató ételnek számított, és manapság is az. Nekem a kedvencem lett, bár a családomban rajtam kívül senki nem szereti, így utoljára 15 évvel ezelőtt ettem, de most úgy megkívántam, végül is ennyi bűnözés belefér most. Vittem is gyorsba Anyukámnak is belőle, nagy-nagy örömére…
“Isten a gazdagnak étket adott a szegénynek meg étvágyat!” (Sándor György)



Magyaros körömpörkölt burgonyával és savanyúsággal Hozzávalók: 1½ kg (4 db) sertésköröm (sertésláb) 10 dkg füstölt húsos szalonna 6 db vöröshagyma 1 db TV paprika 1 db Kaliforniai paprika 1 db chili paprika – (aki szereti az csípőset) 2 db paradicsom 4 gerezd fokhagyma 1 ek kókuszzsír Fűszerek: 3 db babérlevél őrölt kömény 1 kk *ötbors őrölt fűszer 1 szem *szegfűbors 1 kk *Himalája só 3 púpos kk Kalocsai pirospaprika 1 liter alaplé és víz vagy víz, ha nincs alaplevünk 1 dl vörösbor Köret: 1 kg burgonya
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés: A sertéslábakat a hentessel keresztben és hosszában is elvágatjuk, én 3-4-be szoktam vágatni, olyan kis aranyos darabok lesznek. Otthon aztán jól megmossuk, a kisebb szőröket leégetjük róla vagy kivágjuk, ha nem szép tisztítottat kaptunk. Én szerencsére gyönyörűt kaptam, így csak meg kellett mosnom.
Majd egy lábasba felhevítjük a kókuszzsírt, majd dobjuk bele, a kockára vágott füstölt szalonnát és kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá az apróra vágott: vöröshagymát, pirítsuk tovább, majd a kétféle paprikát, chilit, paradicsomot, jól keverjük el, pirítsuk össze, majd dobjuk hozzá az átnyomott fokhagymát, ezzel együtt is pirítsuk még 2-3 percig.

Majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, és felöntjük annyi alaplével és vízzel, amennyi éppen ellepi. Tegyük vissza a tűzre, és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük.Hagyjuk felforrni, és utána alacsony hőfokon 3-4 óra alatt főzzük készre, kóstoljuk meg közben, és ha szükséges ízesítsük még a fenti fűszerekkel. A vége felé, amikor már ragadós és cuppogós, öntsük fel vörösborral.

Amíg fő a körömpörkölt, és mielőtt készen lenne, pucoljuk meg a krumplit, vágjuk cikkekre és főzzük meg sós vízbe. Ha a krumpli megpuhult, tálalhatjuk is a fincsi körömpörköltet, kínáljunk hozzá vegyes savanyúságot. A jó körömpörköltnek sűrű és ragadós a leve, a hús lefoszlik a csontról. Ilyesmit csak családi körben, vagy jó barátok között fogyasszunk, mert nem létezik kulturált fogyasztási módja. Bográcsban is elkészíthető, nagyon finom lesz úgy is.