Az ízletes csontleves a mindennapokban, igazi társunk lehet…

  • 2017.05.12.
  • 9

Klasszikus csontleves gazdagon – az igazi energiabomba!

 
Már nagyszüleink korában is energiabombának számított. Szerintem nincs olyan ember, aki ne evett volna, legalább egyszer ilyen lélekmelengető finomságot…
Én is imádom, szeretem, nálam favoritnak számít a leves, és persze, hogy annál jobb, minél több zöldségből készül, minél lassabban, minél tovább főzzük. Egy ilyen levessel, minden étkezés jól indul, hiszen tele van vitaminnal, üde, sűrű, selymes és nagyon ízletes, és bármikor elkészíthető, amikor csak akarjuk…

Emlékszem a szakács vizsgámra, hogy a kihúzott tételeim között, pont a csontleves volt. Nem aggódtam, hiszen nem egyszer csináltam már életem során… Elkészültem vele, a chef is megkóstolta (pedig ő már egy régi motoros a szakmában) és nem győzött áradozni, hogy ez olyan isteni finom. Bevallotta, falatozás közben, hogy ő nem igazán szokott más leveséből enni, nemhogy még repetázni, a sajátját preferálja, de ez annyira jó, hogy azt mondta, még egyszer szedne, ha megengedem, és ha marad, még haza is visz belőle. Én meg csak mosolyogtam, és megköszöntem.
Azért azt hozzá kell tenni, hogy egy ilyen suliba csak alap dolgokat tanulnak meg elsőre a diákok, és volt bizony, hogy nem volt olyan fűszer, amit én szoktam használni. Én, mint felkészült diák, vittem a saját kis fűszereimet a vizsgára, így legalább nem kellett üvöltöznöm, hogy ki vitte el, ezt vagy azt, és hol találom meg, hiszen időre megy ilyenkor minden, és a percek nagyon is számítanak. Szóval, azért volt részemről a mosoly, a chef felé, mivel tudtam, hogy a saját jól bejáratott csontlevesemet készítettem el, úgy, ahogyan én szeretem.  és persze, hogy a lelkemnek is jól esett a dicséret…
 
Kezdő háziasszonyoknak is szívből ajánlom, első levesként, hogy készítsék el…

 Klasszikus csontleves gazdagonHozzávalók: 1-1,5 kg sertéshúsos csont feldarabolva 2 db velős csont feldarabolva – (aki szereti, tehet bele, aki nem hagyja ki) 2 nagy gerezd fokhagyma 4 kocka marhahúsleves kocka2 db *szegfűszeg 1 db *csillagánizs 2 db babérlevél 1 db vöröshagyma  Fűszerek: 1 kk *ötbors egész fűszer ½ kk *kakukkfű 2 szelet friss gyömbér *Himalája só 1 db friss chili paprika – aki nem szereti a pikáns ízeket, annak kimagozva ½ kk *őrölt kömény Keményebb zöldségfélék: 4 db sárgarépa 2 db fehérrépa 1 db kis karalábé 1 db kis zellergumó Gyengébb zöldségfélék: 1 szál zöldhagyma 1 db zöldpaprika – félbevágva 1 db paradicsom – félbevágva 1 db kis karfiol 1 db burgonya 1 db kis kelkáposzta A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő: 1 csokor petrezselyem összekötve 1 csokor zeller levél összekötve ¼ kk *sáfrány 5 db csiperkegomba – a készre főtt levesbe tesszük bele 10 dkg mirelit zöldborsó – a készre főtt levesbe tesszük bele
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés: Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük, úgy, hogy ellepje a víz a húst és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.
Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeget, babérlevelet, vöröshagymát és a csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon. (*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe.  Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)


A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük. Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket.
Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a hús akkor jó, ha már leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén í