15 perces fogyi tipp! A Texasi füstös csirkemell spárgával...

  • 2017.05.01.
  • 9

Ha nincs időd pepecselni az ételek elkészítésével, akkor ez neked szól, egészséges, nem macerás, és isteni finom…
A csirkemell sokak kedvence, és a sült csirkemell tényleg finom, az egyik legízletesebb, de azért vigyázni kell, hogy ne legyen túlsütve. A csirkemell kiváló tápértékkel bír. S igen, fogyókúra, diéta idején is bátran fogyaszthatjuk, hiszen mindössze 1-2 gramm zsírt, viszont 20-25 g fehérjét tartalmaz.
Az utolsó pillanatokra hagyott vendégvárási készülődésre is bevethető, hiszen ez mindig stresszes egy dolog, de ha van kéznél pár jó recept, ami gyors és finom akkor bizony, meg vagyunk mentve…
 Ez a receptem is ilyen, gyors és egyszerű, kezdőknek is ajánlom…
 
 
Texasi füstös csirkemell/baconos spárgával és mangós chili szósszal Hozzávalók: 1 db nagy csirkemell filé *Texasi füstös fűszerkeverék *Himalája só – ízlés szerint *ötbors durvára őrölt – ízlés szerint *cayenne bors – ízlés szerint*extra szűz olíva olaj 1 csomag zöld spárga1 csomag szeletelt bacon*mangó-lime chili szósz Sütéshez: 1 kk kókuszzsír
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek
  Elkészítés: Ha nagy csirkemellet vettünk, és vastag, akkor vágjuk félbe. Majd szórjuk meg texasi füstös fűszerkeverékkel, és locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, majd tegyük félre.

Ezt követően forraljunk fel vizet és enyhén sózzuk meg, egy csipet cukrot is tegyünk bele (ettől szép zöld marad a színe, de egy citromkarikát is rakhatunk a vízbe). Amíg felforr a víz, addig készítsük elő a spárgát. *Spárga tisztítása: Vegyük két kezünk közé egy spárga szálat, úgy, hogy egyik kezünkkel középtájt a mutató és hüvelykujjunk közé csippentjük, a másik kezünk két ujjával pedig fogjuk meg a tönkjét. Hajlítsuk egészen addig, amíg ketté nem törik. Utána igazítsuk a többi spárgához és késsel vágjuk le a többi spárga szára is. De ha nincs kedved így bíbelődni, akkor a végétől 2 cm-t vágj le, kb. ennyi szokott lenni, ami felesleges a zöldségből. Amúgy, én még a szárát egy kicsit zöldségpucolóval is meg szoktam tisztítani.
Ha elkészültünk és már forr a víz, dobjuk bele, és kb. 6-8 percig főzzük elő, ha nagyon zsenge, akkor elég neki 5-6 perc is. Majd szedjük ki, egy konyhai csipesszel és tegyük jeges (vagy nagyon hideg) vízbe, hogy leálljon a főzése. Majd csepegtessük le, egy picit sózzuk, (de csak épphogy, mert a bacon sós) borsozzuk és tekerjünk a szárára bacon szalonnát.
Eztán egy kk-nyi kókuszzsírt hevítsünk fel a teflon grill serpenyőbe, és a bepácolt csirkemelleket süssük ki, akkor kell megfordítani (egy konyhai csipesszel) a csirkemelleket, ha látjuk, a hús oldalánál már félig átsült a csirkemell. De ha nincs grill serpenyőnk, megteszi egy másmilyen teflon serpenyő is, ami a háztartásban van. 
Ahogy folyamatosan sül a csirkemell, tehetjük mellé a baconbe tekert spárgát grillezni.
Nyáron, a kerti grillen is elkészíthető ez a gyors és könnyed finomság.
 Tudtátok? A spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége – így nevezik a spárgát. Íze fenséges, termesztése munkaigényes – talán ez a magyarázata, hogy csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett hajdanán. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja, sőt ez nagyon ajánlott, mert az egyik legfinomabb zöldség, ideális fogyókúrához. 10 dkg főtt spárgában 13 kiló-kalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin.

H