India varázsa – A mangó lassi...

  • 2017.03.12.
  • 7

Tökéletes boldogság, harmonikus és izgalmas egyszerre, nem mellesleg szuper egészséges…

 
Isteni vitaminbomba, reggelire, uzsonnára vagy akár edzés utánra, krémes, selymes és fűszeres akár frissítőnek is ideális, jól lehűtve… Ezt mindenkinek ki kell próbálnia legalább egyszer.
 
Aki már kóstolt életében mangó lassit, tanúsíthatja, hogy az egyik legfinomabb és legizgalmasabb gyümölcsös turmix, köszönhetően elsősorban a mangó különleges aromáinak. Ezt egészíti ki a joghurt, némi fűszer és folyadék, amelyek alapvetően meghatározzák az indiai ital varázs hangulatát és íz világát.
 
A mangó egy csodás gyümölcs, és bár egyre több helyen és egyre elfogadhatóbb áron kapható itt nálunk, (pld. én a Lidl veszem: 299 Ft-ért/db) nehéz kifogni igazán érett és zamatos példányt, az utóérő gyümölcs félkeményen még kevéssé édes és ízes, (ilyenkor nagyon jó salátának). De ha desszerthez használnánk fel, sokszor előfordul, hogy mire megérne, már ütődött, barnul, romlik. Erre nagyon jó megoldásom van, ha egy banán mellé tesszük, akkor jóval hamarabb megérik. De persze, aki esetleg nem kap a környékén mangó gyümölcsöt, az készítheti konzerv mangóból is.

Indiai Mangó lassi (indiai joghurtos mangó ital)Hozzávalók:2 db érett mangó4 ek görög joghurt400 ml tej2 ek méz½ mk őrölt kardamom
Elkészítés:  Az érett mangót megpucoljuk, és szeletekre vágjuk, vigyázva, mert a közepén van egy hatalmas mag. Majd turmixba tesszük, és hozzáadjuk a joghurtot, tejet, mézet és a kardamomot és krémesre keverjük. Még finomabb, ha fél-egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza

Tovább érdekességek:
A mangó lassinak alapvetően két fajtája van, az édes (ez a mangó lassi, amit fentebb írtam receptet) és a sós-édes, ez utóbbi nagyon izgalmas, mert bár a gyümölcstől és némi édesítőtől édeskés, de határozott mennyiségű só is van benne, illetve némi fűszer, Indiában leggyakrabban őrölt kardamom. Ezt a változatot fogyasztják vízzel kicsit felhígítva csípős ételek mellé, amiben ugye az indiai konyha elég erős. Ennek oka, hogy a mangó-joghurt páros a szájban és a gyomorban is jótékony az erős ételek semlegesítésére. Pár pici korty, ha már nagyon lángol a száj, és pillanatok alatt csillapítja a tüzesség érzetét, ugyanígy a gyomornak is jótékony a nagyon erős fűszerek kellemetlen hatásainak tompításában.

Ha a mangó lassit édes turmixként fogyasztanánk, és határozottan nemet mondunk a sóra, akkor is vannak variációs lehetőségek. A joghurt mellett érdemes hígítani, ezt megtehetjük tejjel vagy egy kis vízzel, ha frissítőnek szánjuk, akkor szódával vagy szénsavas ásványvízzel. Édesítésre használhatunk porcukrot, mézet, agavé szirupot vagy más természetes édesítőt. És hát a fűszer: bár a mangó karakteres íze nem feltétlenül kíván még extra ízeket, de szokták egy kis sáfránnyal, rózsavízzel vagy lime-lével megbolondítani, a legklasszikusabb és legfinomabb és „leglegleg” fűszere azonban a kardamom. Forrás: cookta.hu