Zsályás pulyka burger/vajas rozsos pogácsával és málnás ketchuppal...

  • 2017.02.12.
  • 5

Elmélyülni az élvezetek birodalmában…


Az otthon készült burgerek tárháza kimeríthetetlen, csak a fantáziánk szab határt neki… Viszont nagy előnye, hogy egészséges, tudjuk, mit tartalmazz és megunhatatlan, hiszen újabb és újabb ötletekkel társíthatjuk az étkezéseinket…


Ajánlom akár már reggelire is, hiszen a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, s ezt bár egyre több forrásból halljuk, mégis sokan kihagyjuk vagy elhanyagoljuk a nagy rohanásban. Pedig a rendszeresen fogyasztott, kiegyensúlyozott reggeli nemcsak a jó napindításban segít, hanem az egész immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepet tölt be. De akár elcsomagolva külön-külön ebédre is vihetjük magunkkal, és csak pár perc, amíg összeállítjuk a fél órás ebédszünetünkben. A gyerkőcök pedig kifejezetten imádni fogják a málnás ketchuppal, ezt a finom zsályás pulyka burgert, és a vajas rozsos pogácsa pedig kihagyhatatlan párosítás. Isteni finom, érdemes kipróbálni…

Zsályás pulyka burger/vajas rozsos pogácsával és málnás ketchuppalZsályás pulyka burger:Hozzávalók: ½ kg pulyka darált húsFűszerek: ½ friss chili – apróra vágva 1 kk *ötbors őrölt fűszer  2-3 db friss zsálya – apróra vágva 3 kk *Kanadai fűszer  1 szál zöldhagyma – apróra vágva 2 gerezd fokhagyma – reszelve 1 tojásSütéshez: 2 ek kókuszzsírVajas-rozsos pogácsa tészta: (kisebbek: 8 db, nagyobbak: 5 db) Hozzávalók: 1 cup=(250 ml) tönköly fehér búzaliszt 1 cup=(250 ml) Bio teljeskiörlésű rozsliszt  2 kk sütőpor ½ kk szódabikarbóna 1 kk *Himalája só 125 g vágott sótlan vaj ¾ cup kefir (250 ml ¾ része) 1/3 cup tejszín (1/3-os cupp-al mérve=80 ml)*ötbors bors durvára darált
Mennyiségek méréséhez, az alábbi blog bejegyzésemnél találtok információt: http://mediterran.cafeblog.hu/2016/07/31/merleg-nelkul-jo-ha-tudjuk/ Málnás ketchup Hozzávalók: kis doboz mélyhűtött málna 35 ml fehérborecet 1 darabka kis fahéj vagy ¼ kk őrölt 4 szem szegfűszeg 6 dkg kókuszcukor ¼ kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve 1½ kk dzsemfix szuper
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek

Kezdjük a zsályás pulyka burger összeállításával:Elkészítés: Egy tálba tegyük bele a pulyka darált húst, és adjuk hozzá, ízesítsük a fenti fűszerekkel.
Ha kész, akkor keverjük el, tegyük a hűtőbe lefedve, és hagyjuk állni kb. minimum fél órát, de akár egy éjszakán keresztül is pácolhatjuk a fűszerekkel a hűtőben.
Majd egy serpenyőbe, kókuszzsírt hevítsük, és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el, és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.

Amíg pihen a pulyka burger, addig készítsük el a vajas-rozsos pogácsánkat: Elkészítés: Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és morzsoljuk össze, nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal szoktam, csak úgy egy kicsit összevagdosni és megkevergetni a lisztben a vajat.
Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Gyúrjuk össze a tésztát. Kezünkkel lapítsuk ki és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Nekem az előmelegített gázsütőn (hagyományos) tartalékon 23 perc alatt sült meg.