Mediterrán töltött gomba/pirítóssal...

  • 2017.01.29.
  • 4

Kiváló vendégváró, de körettel tálalva akár ebédre is nagyon jó kis finomság. Viszont ez az egyik legjobb téli gyors vacsora is…


Gyorsan elkészül, és számtalan módon variálható a töltött gomba. Süthető sütőben, grillen vagy nyáron, kerti grillen. Bárhogyan is, minden évszakban egy jó kis laktató étel, sőt az egészséges étrendbe, diétába, fogyókúrába is beilleszthető bármikor. Akár még reggelire, egy tükörtojás kíséretével, rögtön szuperül indul a nap… Érdemes elkészíteni, mert isteni finom…

 
Mediterrán töltött gomba/pirítóssal Hozzávalók: ½ kg nagyobb fejű csiperkegomba *Himalája só *ötbors őrölt fűszer 1 üveg articsóka konzerv 10 dkg olajban eltett szárított paradicsom 1-2 zacskó mozzarella sajt 1-2 szál zöldhagyma 2 db piros Kaliforniai paprika extra szűz olíva olaj baguette
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://www.azsiabt.hu/

Elkészítés: A gombát tisztítsuk meg, vegyük ki a törzsét. Majd kenjük be, kívül és belül is egy ecset segítségével extra szűz olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A paprikát (sütőben) vagy mint nekem van gázsütő platniján süssük meg. Akkor jó, ha kívül fekete a héja része. Majd tegyük egy tálba és fedjük le fóliával. Hagyjuk állni 15 percig. Ezt követően egy késsel kapargassuk le a fekete részt és magozzuk ki, majd vágjuk fel csíkokra.

A szárított paradicsomot és a mozzarella sajtot vágjuk fel szintén csíkokra, a hagymát karikára és az articsókát meg félbe.
Ha elkészültünk, akkor melegítsük elő a sütőt. Majd a gombákat töltsük meg kaliforniai paprikával, articsókával, aszalt paradicsommal, szórjuk meg zöldhagymával és a tetejére pedig tegyünk mozzarella sajtot.
Az előmelegített sütőben közepes hőfoknál süssük 10 percig. Akkor jó, amikor szépen ráolvad a sajt és még egy picit megbarnul.
Amíg sül a töltött gombánk, addig süssük meg a pirítóst. A baguettet vágjuk félre, locsoljuk meg olíva olajjal és egy serpenyőbe pirítsuk meg. Majd tálalhatjuk is a mediterrán sült gombánkhoz. De önmagában is kiváló egyszerű és finom és egészséges fogás.
Ne öntsük ki a levet, amelyet a főzés, sütés során a gombák engedtek. Finoman ízesíthetjük vele leveseinket és mártásainkat. A gomba kitűnően illeszkedik a sószegény diétába is, mivel alacsony a nátriumtartalma. Illatosítja, ízesíti, változatosabbá teszi az ételeinket.

*Tipp: A csiperkét néhány napig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Érdemes a gombát papírzacskóba tenni, vagy légmentesen záródó edénybe…

Egy másik sült gomba receptemről itt olvashattok: http://mediterran.cafeblog.hu/2015/04/04/feta-sajtos-pikans-sult-gomba/

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: