Reform túrógombóc zabliszttel

  • 2016.01.31.
  • 5

Néha a klasszikus recepteknek is jót tesz, ha olykor valamit variál rajta az ember. Kis  zabliszt, kevés nyírfacukor és már kész is az egészségesebb változat.Kolleganőm életmódváltása ihlette ezt a receptet, mivel egyik nap annyira ínycsiklandóan mesélt az ebédjéről, ami zabliszttel készült túrógombóc volt, hogy örömmel álltam neki én is a kísérletezésnek, hogy elkészítsem saját változatomat. Szeretem a klasszikus változatot is, de nyitott vagyok az újdonságokra is.Hozzávalók:40 dkg túró1 tojás5 ek. zabliszt2 ek. kukoricadara2 kk. nyírfacukor1 ek. vajkb. 8 dkg tönköly zsemlemorzsaa tálaláshoz porcukor, tejföl vagy juharszirupVillával nyomkodjuk szét a túrót, majd adjuk hozzá a zablisztet, a kukoricadarát, az édesítőt és a tojást. Dolgozzuk össze, és tegyük félre egy kevés időre, hogy a dara kissé megdagadjon.Addig egy nagy lábosban forraljunk fel vizet bőségesen. Amikor forr a víz, formázzunk gombócokat a masszából és főzzük ki a vízben. A gombócok akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz tetejére. Nagyjából 5 perc kell hozzá. Utána még 1-2 perc, és kivehető.A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, szórjuk rá a morzsát és 1-2 perc alatt pirítsuk aranybarnás színűre. A lecsepegtetett gombócokat hempergessük meg benne.A tejfölt keverjük össze ízlés szerint néhány kanál porcukorral és öntsük a gombócokra. Vagy tejföl és porckor helyett használhatunk juharszirupot, esetleg baracklekvárt.Megjelent az nlc-oldalán is.Hasonló bejegyzések:Levesszezonban: magyaros gombóclevesHúsmentesen: Görögös csicseriborsó ragu, töltött gombávalReform kakaósErdei gombás, spárga rizottó