Winter is coming! Narancsos, almás sütőtökkrémleves

  • 2015.12.09.
  • 8

A tél már itt is van, úgyhogy eljött az ideje a melengető krémes leveseknek! A sütőtök mindig megbízható alapanyagnak bizonyul, most almával, naranccsal, krumplival és fűszerekkel kiegészítve.Annak ellenére, hogy mi minden hétvégén eszünk levest, négyünk közül hárman kifejezetten levesesek vagyunk, utoljára júniusban tettem fel egy görög spárgalevest, a tavalyi nagy kedvenc, a húsgombócos savanyúkáposztás leves pedig még el sem készült az idén.Nagyon jó a piaci felhozatal sütőtökből, így most almával kiegészülve édeskés, de pikáns leves került az asztalra.Narancsos, almás sütőtökkrémlevesHozzávalók (4 adaghoz):30 dkg sütőtök2 alma1 fej vöröshagyma1 nagyobb burgonya2 kiskanál oliva olajfél narancs levecsipetnyi só3 bögre (kb. 7,5 dl) levesalaptetejére pirított kockákMelegítsük elő a sütőt 190 fokra.Az almát és a burgonyát hámozzuk meg és szeleteljük fel egyforma kockákra. Vágjuk fel a hagymát és a sütőtököt vékonyra és az összes zöldséget tegyük egy sütőtálra. Locsoljuk meg olajjal és tegyük be a sütőbe. Nagyjából 40 perc alatt megsül.Ekkor kanalazzuk át a zöldségeket egy lábosba. A sütőtökről – ha még eddig nem tettük volna – szedjük le a héját. Öntsük fel a levesalappal és turmixoljuk össze. Egyszer még forraljuk fel. Locsoljuk bele a narancs levét és ha szükséges ízesítsük csipetnyi sóval.Volt itthon olajbogyós kenyér, ezt kockára vágtam és sütőlapon megpirítva a levesben tálaltam.Hasonló bejegyzések:Ír krumplikrémleves, pirított bacon-nel, snidlinggelSüti karamellizált almávalNarancsos rizskochPikáns májpástétom almával és aszaltszilvával