Estia Gyradiko: görögországi kóstoló

  • 2013.08.28.
  • 5

Mitől lesz igazán görög a tzatziki?Görögországi nyaralás íz élményeire vágyakozva sokan megpróbálkoztak már néhány jellegzetes hellén étel rekonstruálásához, mégsem köszönt vissza a várt ízvilág a tányéron! A titka talán az, hogy egy görög ételhez igen is kellenek a görög alapanyagok, a hagyma, fokhagyma, ami  nem olyan erős odaát, mint itthon, kell az  aromás szárított fűszer, a testes, házi olivaolaj, a zsíros görög joghurt stb. is  Az említett tzatzikiba a szárazföldön bazsalakom kerül bele, Athén környékén kapor és oregáno, Cipruson menta. – vázolja fel a görög konyha jellegzetességeit Ghavrilos Arghyropoulos a Gyradiko tulajdonosa, új, pesti oldalon található éttermének egyik nyitó vacsoráján.A pünkösdfürdői görög kisvendéglő 14 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit – egy beton buszmegálló helyén, két három évente mindig fejlődve, terjeszkedve és igazodva , egyre növekvő vendégek igényeihez – most pedig megszületett nagytesója a pesti oldalon.Ezt a különleges, mégis egyszerű és változatos gasztronómiát – amelyet három tájegység határoz meg;  a szárazföldi, a szigetvilág konyhája és a kis-ázsiai – szeretné majd Ghavrilos Arghyropoulos bemutatni, olykor tematikus, tájegységekre lebontott esteket is tartva  itt, a Victor Hugo utcában nyílt tágas, családias Estia Gyradikoban.Ghavrilos ételei leginkább a kis-ázsiai görög konyhát képviselik, mivel  nagyapja 1922-ig Konstantinápolyban él, onnan költözött át Athénbe. A tulajdonos hitvallásának megfelelően az alapanyagok többsége továbbra is Görögországból érkezik: az oliva bogyó és olaj Kalamata mellől, az üdítőitalok, de még a pita is a szárazfödről, a feta sajt Leszbosz szigetéről, a fűszerek többsége pedig Krétáról.Ennek alapján készült egy, a görög konyha változatosságát bemutató vacsora-es a következő fogásokkal:Görög kolbászkülönlegességHtipiti, azaz pikáns fetakrém pitávalFrissen sütött, meleg cukkini, padlizsán és paprika fokhagymás joghurtágyonGörög húsgolyókOlívabogyó-válogatásSpenótos-póréhagymás-fetasajtos rétesSpenótos kritaraki – színes rizsszemtészta spenóttal és görög sajttalVörösboros sertésraguOlivabogyós csirkeraguGYRADIKO salátaJoghurt mézzel és dióval, görögdinnye, joghurtos-citromos mousseHideg előétel-tál:Meleg előétel-tál:Főétel-tál:Desszert: