Egy görög kanalas desszert: rizogalo

  • 2013.07.26.
  • 2

Legutóbb Rodosz földjén folytatódott kulináris Odüsszeiém, ahovás bármikor visszamennék. (Lényegében nincs olyan hely Görögországban, ahová ne tudnék újra és újra visszamenni.)Szállásadónőnk Mária igazi mediterrán nőtípus volt, temperamentumos, kissé harsány, aki nem tűri az ellentmodnásokat. Az ételeket jószívűen kínálta, már, már tukmálta ránk, folyton jött-ment hozta az újabb adag gigantes méretű olívabogyókat, sajtot, péksüteményt, zaftos paradicsomokat.Mivel családja éttermet vezet mindig megsúgta a napi specialitásokat, friss kardhal grillezve, vagy stifádó nyúlhúsból.De a rizogalo-hoz visszatérve, nem az a desszert, amit kint sűrűn habzsolok, pedig remek  hűsítő  a forró kánikulában! Jól behűtött rizspuding, vagy tejberizs, kinek hogy tetszik!Risogalo (rizspuding)Hozzávalók: 1,5 l tej, 1 bögre (2,5 decis) rizs, 3 tojás sárgája, 8 evőkanál cukor, csipetnyi só, őrölt fahéjEgy edénybe szórjuk  bele a rizst, mossuk át csapvízzel néhányszor. Öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a sót és 4 evőkanál cukrot. Alacsony hőfokon tarttva forraljuk fel. Főzzük addig, amíg a rizs megpuhul.A tojások sárgáját keverjük krémesre a megmaradt cukorral és öntsük a megpuhult rizshez. Tűzre visszatéve hagyjuk kissé összerottyanni, de már ne forrjon. Töltsük tálkákba és hagyjuk kihűlni. Tegyük hűtőszekrénybe és tálaláskor szórjuk meg fahéjjal bőségesen.Tipp: Rodoszon a desszertekbe előszeretettel tesznek egy kevés mastica nevű cukrot. Ettől kissé pikánsabb lesz talán az íze.