VAníliás-csokis pittyputty

  • 2015.02.11.
  • 4

Nem nagyon tudtam, milyen nevet adjak ennek a finomságnak. Nagyon hasonlít a somlóira, mégsem az, mivel a maradékhasznosítás jegyében készítettem el. Történt, hogy rajtam maradt pár süti, aminek a tésztája kiszáradt és kidobni semmiképpen nem akartam, viszont megenni már nem annyira volt jó magában.Ezért kiötlöttem az alábbi receptet:Hozzávalók:1 adag megmaradt tészta (akár piskóta, akár kalács)1 adag vaníliakrém:5 dl tej1 zacskó vaníliapuding por5 evőkanál cukor250 gramm mascarpone1 adag csokoládékrém:200 gramm cukor3 dl víz200 gramm étcsokoládétört mogyoró/mandula/dióaszalt vörösáfonyatejszínhab a tálaláshoz A vaníliakrémhez a pudingot megfőztem a pudingporon található utasítás szerint, majd még melegen belekevertem a mascarponét és hagytam kicsit hűlni.Közben elkészítettem a csokikrémet: a vizet és a cukrot összefőztem, azaz hagytam felforrni és forrás után még jó 5 percig kavargattam, így egy cukorszirupot kaptam, majd lezártam alatta a gázt. Ehhez a forró sziruphoz adtam az összetört étcsokoládét és addig kavargattam, amíg teljesen el nem olvadt, majd ezt is hagytam kicsit hűlni.Ezután egy széles, mélyebb tál aljára szórtam a piskóta felét, erre locsoltam a fele vaníliakrémet és a fele csokikrémet, majd az egészet megszórtam alaposan tört mogyoróval és mandulával és aszalt vörösáfonyát is szórtam rá. Majd következett a következő réteg piskóta, amit beborítottam először a maradék vaníliakrémmel, majd rácsorgattam a maradék csokikrémet (a
csokikrémből 4 evőkanálnyit kiszedtem egy tálkába és félretettem tálaláshoz) és megszórtam tört mogyoróval.Ment a hűtőbe egy éjszakára (de aki nem bírja, szerintem 2-3 óra múlva már szedheti), majd másnap, tálaláskor tejszínhabbal és csokikrémmel díszítettem.

Címkék

Édesség