Vörösáfonyás nyúlgerinc burgonyatakaróban

  • 2015.01.08.
  • 0

Minap sikerült hozzájutnom 1 kiló nyúlgerinc-filéhez, ami ugyebár színhús és isteni. Gondolkodtam, mit is kéne belőle csinálni, elsőkét az aszalt szilvás-vörösboros nyúlragum ugrott be, azzal nagyot nem tévedhetek. Aztán elkezdődött a kamranézegetős maradékfelhasználás-projekt. És egy fantasztikusan finom, szaftos egytálétel lett belőle.És mivel egyik kedvenc írónő-barátom imádja a nyulat, így ezt az ételt első regényének megjelenése alkalmából neki ajánlom.Nektek meg az ő könyvét :) (Itt meg is nézhetitek)Hozzávalók 6 személyre:1 kg nyúlgerinc150 gramm baconszalonna2 gerezd fokhagymaliszt2 evőkanál olaj1 nagy marék aszalt vörösáfonya1 teáskanál kakukkfű 1 dl édes fehérbor1 dl víz 2 dl tejszínsóbors 3-4 nagyobb krumpliElsőként a nyulat megmostam, majd apró kockákra vágtam és besóztam. A baconszalonnát apró kockákra vágtam és megpirítottam. Az összevágott nyúlhúsra rászórtam 2-3 evőkanál lisztet és alaposan összeforgattam, majd a serpenyőbe tettem a megpirított
bacon mellé és hagytam, hogy minden oldalán megpiruljon. Ezután hozzáadtam a két gerezd fokhagymát , a kakukkfüvet és a nagy marék aszalt vörösáfonyát és az egészet felöntöttem a fehérborral. Jól összekevertem, hagytam kicsit főni, majd következett 1 dl víz és a 2 dl tejszín.
Összekevertem, még egy kis sót és borsot adtam hozzá és át is öntöttem az egészet egy tűzálló tálba.Miközben a nyulat pirítottam. egy lábasba tettem a krumplikat héjastól és felönöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi. Forrástól számítva 10 percig főztem, majd leöntöttem róla a forró vizet és jeges vízzel öntöttem fel. Ettől a főtt krumpli héja szinte egészben lejön pucoláskor. Majd a már megpucolt krumplit vékony karikákra vágtam.Miután a nyúlragut átöntöttem a tűzálló tálba, a krumplikarikákkal szépen befedtem és 200 fokos sütőben kb 30 perc alatt készre sütöttem. Érdemes néha a krumplira pillantgatni, nehogy megégjen.Remek egytálétel és éppen csak egy kis munka van vele.