Marhapofa ragu mártogatóssal

  • 2015.01.25.
  • 4

Hosszas utánajárás után végre sikerült marhapofát szereznem, és mivel már hosszú hetek óta vártam rá, mire a kezembe vettem, már tudtam is, mi fog belőle készülni. Egy szaftos ízbomba, amit tésztával fogok letakarni, megsütöm és az isteni szaftot azzal mártogatom. És a etrv be is jött, de még hogy. Csak most sajnálom igazán, hogy nem tudok egy-egy jól sikerült ételemből mindenkinek kóstolót küldeni. Mert ezt egyszer MUSZÁJ mindenkinek megkóstolni. Téééényleg varázslatos és mennyei és nem lehet belőle eleget enni JHozzávalók 4 személyre:60 dkg marhapofa lehártyázva, megtisztítva2 vékony szelet zsírszalonna2 közepes fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma3 kisebb sárgarépa1 érett paradicsom1 dl vörösborsóborsrozmaringpirospaprikaőrölt kömény200 gramm apróbb csiperke megmosva és félbe vágvaelőre kinyújtott pizzatészta (akinek van kedve, gyúrhat is JA marhapofát kockákra vágtam. Majd a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoltam és apróra vágtam. Ezután a két szelet zsírszalonnát és felcsíkoztam és apró kockákra vágtam. A paradicsomot és a sárgarépát nagyon apróra vágtam össze.Egy széles, de nem túl magas falú serpenyőben zsírjára sütöttem a szalonnát, majd hozzáadtam a vöröshagymát és közepes lángon üvegesre pároltam. Itt következett a paradicsomkocka és a sárgarépakocka, ezt is kicsit hagytam pirulni. Ezután rádobtam a fokhagymát és átforgattam, majd hozzáadtam a húst is. A lángot feljebb vettem és a húskockákat minden oldaláról megpirítottam. Közben persze a hús elkezdett levet engedni. Borssal, őrölt köménnyel és rozmaringgal fűszereztem és hozzáadtam 1 teáskanál pirospaprikát a színe kedvéért. Sózni még nem sóztam, hagytam, hogy kicsit rotyogjon a saját levében.1 dl vörösbort adtam hozzá, csipet sóval ízesítettem, összekevertem, majd fedő alatt hagytam 1 órát puhulni.
(ha kell, vizet is adhatunk hozzá, de még fog belőle kifőni saját leve is, így én meg szoktamvárni, hogy elteljen az 1 óra és utána állítom be a folyadék mennyiségét.)Ezután adtam hozzá még sót (ízlés szerint), majd következett a félbe vágott gomba és újabb 1 órán át puhult a ragu. (ha kell, pótoljuk a folyadékot, de figyeljünk, hogy ne lepje el teljesen a ragut a folyadék, akkor tud majd jó sűrű, szaftos lenni.Újabb óra elteltével ellenőriztem (kóstolással) a hús puhaságát és sósságát, majd következett a végjáték: fél óra további párolás után a marhapofa ragu omlós és sűrű szaftos szószos csodaként nézett rám a serpenyőből.Lezártam alatta a gázt, hagytam kihűlni és most jön a türelemjáték: 1 éjszakára a hűtőbe tettem, hogy még jobban összeérjenek az ízek. Higgyétek el, így lesz az igazán tuti, sokkal durvább ízbomba lesz, mintha frissen ettétek volna.Másnap a ragut átszedtem egy tűzálló tálba és a pizzatésztával leborítottam, majd a széléről lelógó és levágott tésztadarabokkal díszítettem, végül lekentem a tésztát egy felvert tojással. 180 fokra melegített sütőben kb 40 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.Tálaláskor mindenkinek vágtam egy darabot a tésztából, majd mellé szedtem az isetni, sűrű, omlós-illatos marharaguból.