Zöldséges-gombás bulgurtorta

  • 2013.11.22.
  • 5

Egy főzős műsorban láttam a rizstortát, és ebből jött az ötlet: legyen inkább bulgurtorta. Hogy mi is ez a hihetetlen vonzódásom a bulgur iránt? Nos, állagra ugyanolyan, mint a rizs, sőőőőt, még egy kicsit masszívabb is. Viszont: 10-15 perc alatt elkészül. Úgyhogy ez minden dolgozó nő, vagy kisgyerekes anyuka álma. Legalábbis az enyém tutira. És ha még hozzádobálok pár kedvenc alapanyagot és betolom a sütőbe, na az meg aztán álmaim netovábbja: gyors és finom kb fél óra alatt.Na, kellőképpen felizgattam a gyorsételekre vágyókat?Hozzávalók:500 gramm bulgur1 liter víz2 bio zöldségleves-kocka20 dkg mozzarella sajt1 salátacukkini25 dkg gomba10 dkg vaj2 evőkanál zsemlemorzsa5 dkg reszelt parmezán + diónyi vaj és evőkanálnyi morzsa az edény kikenéséhezA bulgurt feltettem a vízzel és a leveskockákkal főni, fedő alatt, alacsony lángon kb 10-12 perc alatt az összes vizet beszívta. Ekkor hozzáadtam a 10 dkg vajat, amit addig kevergettem, amíg el nem olvadt.Száraz, forró serpenyőben az apróra vágott gombát pár perc alatt megpirítottam, sóztam, borsoztam, majd a bulgurhoz kevertem. A salátacukkinit vékony csíkokra vágtam, a csíkokat is apróra összeszeleteltem és szintén a bulgurhoz kevertem. A mozzarellát lazán a bulgurhoz tépkedtem, majd az egészet alaposan összekevertem. Egy tűzálló, kerek jénai tálat kikentem kevés vajjal, majd megszórtam zsemlemorzsával és óvatosan addig rázogattam a tálat, amíg a morzsa mindenhol befedte. Ebbe öntöttem bele a zöldséges-sajtos bulgurt, majd a tetejét is alaposan megszórtam zsemlemorzsával, amitől
isteni ropogós lett! Kevés parmezánt még ráreszeltem és mehetett is a 200 fokos sütőbe. Itt addig sütöttem, amíg a teteje szép aranybarna nem lett.Ki lehet próbálni rizzsel is, és persze olyan plusz hozzávalókat tehettek bele, amit csak szerettek. Fokhagyma, póréhagyma, bacon szalonna, kukorica...csupa-csupa finomság, ami csak még intenzívebbé teszi ezt a finom egytálételt.