Focaccia - olasz lepénykenyér

  • 2020.04.15.
  • 5

Sokszor készítettem már focacciat, de csak a hagyományos olívaolaj-só-rozmaring kombóval a tetején - úgy is nagyon finom! - így viszont szemet gyönyörködtetően szép is. A Pinteresten láttam meg ezeket a "flower focaccia bread" csodákat, aztán egy régi kedves ismerősöm is felhívta rá a figyelmemet, ami annyira megtetszett, hogy muszáj volt nekem is kipróbálnom. A húsvéti sonkamaradékhoz pont tökéletesen illik, de még magában is finom. A tészta receptjét már régen használom, kicsit átalakítva egy külföldi oldalról való,
majd a végén megkeresem és belinkelem a forrást, de igazából Limara és Szabi a pék receptjei az irányadóak az összes kenyér és kelttészta témában, általában az ő receptjeiket készítem. Szabinak van is fent a Mindmegettén egy focaccia videó receptje, csak azért nem azt készítettem, mert hosszabb a kelesztési ideje, csak másnap lehet sütni. Most ebben a nehéz vírushelyzetben, amikor jobb, ha nem járunk boltba, ez egy nagyon könnyen elkészíthető kenyérféle. A tetején a díszítés sem egy hosszadalmas folyamat, ha előre előkészítjük, felvágjuk a zöldségeket, amivel díszíteni szeretnénk, akkor pár perc az egész, és mindenki ízlése szerint elkészítheti a maga festményét.???? Nem minden zöldség marad olyan szép a sütés után, de ezt még nekem is ki kell tapasztanom. A lilahagyma a kedvencem, clafoutist is szoktam vele díszíteni,
ITT tudjátok megnézni. Visszatérve a receptre, ez a mennyiség egy nagy gáztepsire való, de készíthetitek elfelezve kétféle ízesítéssel is a tetején.
Hozzávalók:500g finomliszt
2 csapott tk. só3 evőkanál olívaolaj3 dl langyos víz20g friss élesztőTetejére:olívaolajrozmaringdurva sóDíszítéshez (nálam):zöld olívabogyókoktélparadicsomsnidlingsárgarépalilahagymafriss rozmaringfriss bazsalikompár karika retek