Fügével - és szilvalekvárral töltött keksz

  • 2019.11.23.
  • 5

A kedvenc olasz kekszemet próbáltam elkészíteni, házi és ch csökkentett változatban. Ötvös Zsuzsinál találtam egy jó kis omlós tésztás receptet, amiből csak a cukrot cseréltem fel negyedannyi édesítőre, és a lisztet teljes kiőrlésűre. A töltelékek/ lekvárok nálam cukor hozzáadása nélkül készültek, a szilvalekvárba soha nem teszek, a fügelekvárt pedig általában körtével szoktam dúsítani, és így elég édes lesz. A töltelékhez sűrű lekvár szükséges, hogy ne folyjon ki, ha kicsit hígabb a lekvárunk, akkor addig kell forralni, míg be nem sűrűsödik. Az eredeti recept mennyiségét írom le, de érdemes mindjárt dupla adagot készíteni, mert hamar fogy!????Dobozban eltéve, sokáig eláll, és finom kísérője teának, kávénak.Hozzávalók: ( kb. 40 db-hoz)160g hideg vaj240g teljes kiőrlésű búzaliszt60g darált dió20g 1:4 DW negyedannyi édesítő ( porrá őrölve)
1 csipet só1 kk. sütőporfél kk. őrölt fahéj1 egész tojásTöltelékhez:kb. 100g sűrű fügelekvárkb. 100g sűrű szilvalekvárElkészítés:A hideg vajat a liszttel összemorzsoljuk, ehhez adjuk a többi száraz hozzávalót, végül a tojással gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 2 órára a hűtőbe tesszük. Addig előkészítjük a lekvárokat, ha szükséges kicsit összeforraljuk, besűrítjük.A lehűlt omlós tésztát 2 felé osztjuk és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, kb. A4-es lap nagyságra. Hosszában ketté vágjuk, és középre halmozzuk egy csíkban végig a lekvárt, majd két oldalról ráhajtjuk a széleket, és mint egy palacsintát megfordítjuk, és 3 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 13 perc alatt megsütjük. Mindenkinek más a sütője, ezért szoktam kb. mondani, mert figyelni kell, amikor kezd barnulni a széle, akkor már kész van. A sütőlapon hagyjuk kihűlni, és jól záródó dobozban tároljuk.
Jó étvágyat hozzá! :-)