Padlizsános rakott cukkini bulgurral

  • 2019.08.10.
  • 4

Violettaságok osztott meg egy olasz videó receptet erről az ételről, és annyira megtetszett, hogy rögtön ki is próbáltan. Sajnos a receptben szereplő sütőformám nem volt, így az enyém nem kerek, hanem püspökkenyér formában készült, de így is nagyon guszta lett. Ezen kívül pár hozzávalót is kicseréltem, rizs helyett bulgurral, zöldborsó helyett cukkinivel készítettem. Olyan nagy sikere lett nálunk, hogy gondoltam
gyorsan felteszem a blogra, hogy legközelebb én is el tudjam készíteni, és nem utolsó sorban, hogy ti is ki tudjátok próbálni. Egy igazán tartalmas, gazdag, laktató nyári étel, sok zöldséggel, baconnal, mozzarellával, parmezánnal, olasz ízekkel. Hozzávalók:2 db közepes padlizsán1 db közepes cukkini1 db nagyobb sárgarépa3-4 gerezd fokhagyma15-20 dkg kockázott bacon1 bögre (kb.2dl) bulgur1 csomag mini mozzarella golyó
5 dkg reszelt parmezán2 dl paradicsomlésó, frissen őrölt bors, olasz fűszerkeverék
friss petrezselyem, bazsalikomolívaolaj ( padlizsán szeleteket kisütni, formát kikenni Elkészítés:Először a padlizsánt hosszában felszeleteljük, héjastól, és besózzuk. A cukkinit és a sárgarépát felkockázzuk. A bulgurt dupla mennyiségű vízben ( 2 bögre) feltesszük főni. Egy serpenyőben kissé megpirítjuk a bacon kockákat, majd hozzáadójuk először a sárgarépát, majd a cukkinit, és együtt pároljuk. Közben fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Az elkészült bulgurt a zöldséges alaphoz keverjük, és felöntjük a paradicsomlével, annyira hogy éppen szaftos legyen, de ne folyjon. a legvégén belekeverjük a reszelt parmezán sajtot.
Közben a padlizsánról leöntjük a kiengedett barnás folyadékot, és teflon serpenyőben kevés olívaolajon megsütjük mindkét oldalát.
Összeállítás:A sütőformát kiolajozzuk, majd két oldalról egy-egy szelet padlizsánnal végig kibéleljük, úgy hogy az alja fedje egymást a széle pedig túl lógjon kicsit. A bulguros zöldséges masszának a felét beleöntjük a formába, a közepébe végig rakjuk a mozzarellát, majd a másik felét is ráöntjük. Betakarjuk a padlizsán szélekkel, a közepére is rakunk még 1-1 szeletet, hogy teljesen befedje. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A formából még langyosan tálra borítjuk, mert kihűlés után már beleragad és nehezebben jön ki.Jó étvágyat hozzá!