Boszorkánypogácsa - hozzáadott cukor nélkül

  • 2019.04.29.
  • 7

Folyamatosan próbálkozom valami cukormentes édességgel, mert diabetesben érintettek vagyunk a családban, de sajnos nagyon kevésre mondhatom azt, hogy ízlik is. Ez a boszorkánypogácsa az egyik ritka kivétel, mert szinte nem is lehet rajta érezni, hogy édesítővel készült, sőt még a liszt felét is kicseréltem teljes kiőrlésűre, és még így is omlós maradt. A sárgabaracklekvár saját készítésű, fruktózzal raktam el tavaly, így nem teljesen cukormentes, viszont lassú felszívódású, és csak egy-egy pötty van minden kis süteményen belőle. A tojásfehérjébe mártott dió egy roppanós kérget ad, belül pedig egy finoman omlós teasütemény, a pikáns
savanykás lekvárral. Az eredeti (cukros) receptet
ITT találjátok, ez most a saját diétás változatom. Dobozban, vagy kekszes üvegben légmentesen lezárva sokáig friss marad. Hozzávalók: ( kb. 35-40 db )15 dkg sima liszt, 15 dkg tönköly tk. liszt fél csomag sütőpor2,5 dkg negyedannyi DW édesítő)1 csipet só1 kk. vaníliaesszencia1 kezeletlen citrom reszelt héja1 nagyobb tojás sárgája ( + a fehérje a forgatáshoz)20 dkg laktózmentes vaj
Forgatáshoz:10 dkg durvára darált dióTöltelék: 10 dkg sárgabaracklekvárElkészítés:A liszteket összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a citromhéjat, vaníliát, sót, édesítőt, és a tojássárgájával együtt jól összegyúrjuk. Nem kell megijedni, hogy először nem áll össze, semmi más folyadék nem szükséges hozzá, a kézmelegtől össze fog állni. Amikor jól összegyúrtuk, akkor kis gombócokat formázunk belőle, nálam 18g/db, és kigömbölygetjük őket. Egy kis tálban mellé tesszük a tojásfehérjét, egy másikban a darált diót, és először a tojásfehérjébe mártjuk a golyót, majd megforgatjuk a dióban, és sütőpapíros tepsire rakjuk. Utána fogunk egy vastagabb nyelű fakanalat és mindegyik kis golyó közepébe egy mélyedést készítünk. Ide töltjük egy nyomózsák segítségével a sárgabaracklekvárt. Az eredeti receptben csak sütés után töltik meg, nekem úgy kissé összesült és alig maradt hely a lekvárnak, így én sütés előtt megtöltöttem, és nem folyt ki belőle, nagyon jó lett. 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készül el, de ez mindenkinél sütőfüggő, ellenőrizni kell közben.Jó étvágyat hozzá!