ARANCINI - szicíliai sült rizsgolyó

  • 2018.04.29.
  • 6

Az Arancini, szicíliai eredetű előétel, amit maradék rizottó felhasználásra találtak ki, de aztán az egyik legnépszerűbb street food lett egész Olaszországban. A kis sült rizsgolyó szó szerinti jelentése "narancsoska", de igazából semmi köze nincs a narancshoz, kivéve talán a külleme, a szép narancsos színre sült panír miatt. Rengeteg variáció létezik belőle, lehet mindenfélével tölteni, hússal, zöldségekkel, sajttal, szárított paradicsommal, zöldfűszerekkel ....stb. A lényeg, hogy kerek szemű, rizottórizsből kell készíteni, ami jól tapad, és az alaprecept szerint
parmezánsajtot kevernek a rizshez és mozzarellával töltik meg. A tölteléktől függően nemcsak előételnek szokták tálalni, mint most nálam gombás és mozzarellás töltelékkel készült, ami vegyes zöldsalátával, egy laktató, de mégis könnyed főételnek is beillik. A gombás ragu most is az AMIGO - a mi gombánk-ból készült.
Hozzávalók:
Rizshez: 1 bögre kerek szemű rizs (Arborio)
2 bögre húsleves alaplé
kevés olívaolaj1 egész tojás10 dkg reszelt parmezánfriss bazsalikom Töltelékhez:30 dkg vegyes gomba ( nálam barna csiperke, laska )
1 csomag újhagyma2-3 gerezd fokhagymaolívaolajsó, bors, olasz fűszerkeverék2-3 db szárított paradicsom Panírozáshoz:2 tojáslisztzsemlemorzsaKisütéshez:étolaj Elkészítés:Először a rizst főzzük meg, dupla mennyiségű alaplében, ezért szoktam a rizst mindig bögrében mérni,
hogy utána a folyadékot is hozzá tudjam mérni. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a kerek szemű rizst, majd felöntjük az alaplével, ha nincs otthon húsleves, akkor egy leveskockát leforrázunk és azzal öntjük fel. Lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.Amíg fő a rizs elkészítjük a gombás tölteléket. A gombákat kisebb kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. Kevés olívaolajon elkezdjük párolni a zöldhagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, végül a gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az olasz fűszerkeverékkel ( bazsalikom, oregánó, kakukkfű), és pici vizet hozzáöntve puhára pároljuk. A végén hozzáforgatjuk az apróra vágott szárított paradicsomot.
A kihűlt rizshez hozzákeverünk 1 egész tojást, és a reszelt parmezánsajtot, majd az apróra vágott bazsalikomot is belekeverjük. a rizsből egy diónyi mennyiséget a kezünkbe veszünk, a közepébe teszünk egy teáskanál gombás ragut, befedjük szintén rizzsel, majd golyót formázunk belőle, és hagyományos módon bepanírozzuk ..... liszt, tojás, zsemlemorzsa. A bepanírozott rizsgolyókat, forró olajban szép barnásra ( narancsosra) kisütjük.Jó étvágyat hozzá!