Narancsos csirkemell édesburgonya chips-sel

  • 2018.01.07.
  • 8

Többször elkészítettem már ezt a narancsos csirkemellet, mindig nagy sikere volt nálunk, de valahogy mégis lemaradt a blogról. Ma viszont, olyan sokan érdeklődtetek a recept felől a FB oldalamra kitett kép alapján, hogy gyorsan igyekeztem pótolni, és megosztani veletek a bejegyzést Érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom, illatos a narancstól, fűszeresen pikáns, savanykásan édeskés az íze, és omlósan szaftos a hús. Nálunk most batáta chips-sel készült, de rizzsel vagy burgonya körettel is finom.

Hozzávalók:1 egész csirkemell3 gerezd fokhagyma1 narancs héja+leve1 dl fehérbor2 dl alaplé (1 leveskoca)1 tk. dijoni mustár só, bors, Toscana fűszerkeverék 2-3 szál friss kakukkfű ( ha nincs szárított is jó)1 tk. kukoricakeményítő (elhagyható)2-3 ek. olívaolaj + 5
dkgvajElkészítés:A csirkemellet kisebb darabokra szeleteljük, majd sózzuk, borsozzuk. Olívaolaj és vaj keverékén mindkét oldalát átsütjük, kissé megkapatjuk. Utána megszórjuk a fűszerkeverékkel, köré dobjuk a fokhagymát és a kakukkfű ágakat. A narancs héját zöldséghámozóval leszedjük mielőtt kifacsarjuk és vékony csíkokra vágjuk. Utána felöntjük a fehérborral és a narancslével, amiben elkevertük a mustárt, végül rászórjuk a narancshéjat. Lassú tűzön puhára pároljuk, közben húsleves alaplével, vagy 1 leveskockából készített lével mindig pótoljuk a folyadékot. A végén vagy elpárologtatjuk a felesleges folyadékot, vagy ha szaftosabban szeretnénk, akkor 1 teáskanál kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízben elkeverünk, majd hozzáöntjük és összeforraljuk.
Köret:3 nagyobb édesburgonya/batáta uborkagyalun szeletelve, olívaolajjal megszórva és sütőpapíros tepsiben megsütve a sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt. Vigyázni kell, mert hamar megég, akkor fekete lesz és keserű.Jó étvágyat hozzá!