Vadas gombamártás pirított laskával és polentával

  • 2017.08.09.
  • 8

Először próbáltam vadast főzni gombából, de szerintem nem utoljára, mert nagyon ízlett a családnak. Nálunk mindenki nagyon szereti a
vadast, de ebben a hőségben kicsit nehéz étel lenne, ezért találtam ki ezt a könnyedebb gombás változatot. Maga a mártásban is van laskagomba, és a tetején pirítva is. Köretnek polentát készítettem, ami nagyon jól harmonizált az ételhez. A mártástól nem látszik, de a kiszaggatott korongokat, kicsit lepirítottam egy teflonserpenyőben, így még jobb íze van.Hozzávalók: (4 főre)Mártáshoz:500 g laskagomba2 szál sárgarépa1 szál fehérrépa1 fej vöröhagyma2 babérlevélborókabogyó, bors, só2 karika citrom 2 tk. mustár 1 ek. kristálycukor2 ek. lisztkevés olajTetejére:500 g laskagombakevés olajsó, borsPolentához:200 g kukoricadara500 ml vízsó1 tk. vajElkészítés:A mártáshoz a zöldségeket megpucoljuk és felaprítjuk. A hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk a többi zöldséget, fűszerezzük, kevés vízzel felöntjük, és puhára főzzük. Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk, míg annyira puha lesz, hogy botmixerrel pürésíteni tudjuk. A mixelés előtt a babérleveleket kiszedjük belőle.
Amíg a mártás fő, addig egy másik serpenyőben a megmosott és egészben (kisebb csokrokban) hagyott gombákat kevés olajon lepirítjuk, majd sózzuk borsozzuk.
Amikor a mártás elkészült, egy kevés olajon rántást készítünk, amelyhez egy evőkanál cukrot is karamellizálunk. Beleöntjük a leturmixolt zöldségeket, és beállítjuk az ízét, egy kis mustárral, cukorral, ízlés szerint.A polentához feltesszük forrni a sós vizet, majd állandó keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát. 8-10 percig kevergetve főzzük, a vége felé belekeverjük a vajat. Egy hőálló edénybe kiöntjük, majd ha megszilárdult/kihűlt, akkor tallérokat szaggatunk belőle, és egy üres teflonserpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk.A gyönyörű laskagombát ismét a Bio Fungi Kft. biztosította. Jó étvágyat hozzá! :-)