Paradicsomos húsgombóc - hagyományosan

  • 2017.02.08.
  • 7

Hasonlóan készül mint a Töltött paprika, de mégsem teljesen úgy. A húsgolyók ízesítése nálam most klasszikus magyaros, de szoktam olaszos fűszerezéssel bazsalikommal és oregánóval is készíteni. Olyankor spagettivel tálalom, míg most kockára vágott főtt burgonya illik hozzá.
Hozzávalók:50 dkg darált sertéshús
8 dkg rizs1 egész tojás1 fej vöröshagyma2-3 gerezd fokhagymasó, bors, majoranna, pirospaprikafőzővízhez:vegeta1 szál zellerzöld
1
TVpaprikaszószhoz: kevés olaj1-2 evőkanál liszt ( rántáshoz)1kis doboz sűrített paradicsom1 l paradicsomlé (100%-os )cukor ízlés szerint ( nálam folyékony édesítő)
csipet sóElkészítés:A darált húst egy tálba tesszük és az összes többi hozzávalóval együtt (rizst nem kell megfőzni) kézzel jól összegyúrjuk. A vöröshagymát reszelőn szoktam lereszelni, hogy ne legyen darabos a húsgombócban, a fokhagymával együtt.Egy fazékban vizet forralunk, amit vegetával, egy szál zellerzölddel és ha van otthon egy kisebb TV paprikával ízesítünk. Amikor felforrt, mérsékeljük a vizet, hogy csak gyöngyözzön, és ebbe rakjuk a vizes kézzel formázott gombócokat, majd kb. 30 percig főzzük. A gombócok méretétől is függ mennyi idő alatt fő meg, a legjobb ha egyet félbe vágunk és megnézzük, hogy a belseje is megfőtt-e már.A paradicsomszószt csak akkor szoktam elkészíteni, ha a húsgombócok már megfőttek, mert a főzővíz egy részét is felhasználom a szószhoz. Kevés olajon világos rántást készítünk, ebben simára keverjük a sűrített paradicsomot, majd hozzáöntjük a paradicsomlét, és a leszűrt főzővízzel hígítjuk. Pár percig főzzük, majd beletesszük a kifőtt húsgombócokat és összemelegítjük, és főtt burgonyával tálaljuk.Jó étvágyat hozzá! :-)