Rozmaringos csirkemájpástétom

  • 2016.12.30.
  • 3

A bolti adalékanyagokkal telepakolt májkrémek helyett, kis időráfordítással készíthetünk isteni finom házi májpástétomot. Egyszerű az elkészítése, többféleképpen lehet ízesíteni, mindenkinek az ízlése szerint. Nálam most rozmaringgal és rosé borral készült, de csináltam már kakukkfűvel, majorannával, mustárral, és zsályával is. Hetekig eláll a hűtőben, a tetején lévő "szigetelésnek" köszönhetően, ..... már ha megmarad belőle, mert nálunk nagyon hamar elfogy. :) Most a szilveszteri partikhoz is egy kiváló kence, ezért is igyekeztem megosztani veletek. Ha van rá idő, akkor jót tesz a májnak egy éjszakára, de legalább 2-3 órára tejben áztatni, mert szaftosabb lesz tőle, de nem feltétlenül szükséges. Hozzávalók:50 dkg csirkemáj1 nagy fej hagyma3 gerezd fokhagyma10 dkg vaj10-15 dkg kacsazsír1 dl rosé borsó, frissen őrölt színes bors, ételízesítő, morzsolt rozmaring2 ág friss rozmaring2 dl tej az áztatáshoz
Elkészítés:A májat megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, ha van időnk tejbe áztatjuk. Kevés kacsazsíron megfonnyasztjuk a hagymát, majd rádobjuk a lecsöpögtetett, nagyobb darabokra vágott csirkemájat, és átpirítjuk. Közben befűszerezzük és szeletekre vágva hozzáadjuk a fokhagymát is. Felöntjük az 1 dl borral és kevés vízzel, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Még melegen aprítógépbe szedjük (vagy botmixer), hozzáadunk felkockázva 10 dkg vajat, és összeturmixoljuk. Egy kis tálba simítjuk a májkrémet, rátesszük a rozmaring ágakat, és olvasztott kacsazsírral lefedjük " szigeteljük" a tetejét, hogy ne barnuljon meg, és jobban elálljon. Pirítóssal tálalva a legfinomabb.Jó étvágyat hozzá! :-)