Reszelt túrós - cukormentesen

  • 2016.11.07.
  • 8

Biztos sokan ismeritek a Reszelt túrós süteményt, ami nálunk is nagy családi kedvenc. Ma ennek a régi receptnek hoztam az egészségesebb, cukormentes változatát. Teljes kiőrlésű tönkölyliszt és fehér tönkölyliszt keverékéből készült, eritrittel és fruktózzal édesítve. A túrókrémhez és általában a tejtermékekhez, azt tapasztaltam nem annyira jó az eritrit, kicsit érződik a hűsítő mellékíze, ezért a tölteléket fruktózzal készítettem. A tésztájába tökéletes az eritrit, semmi különbséget nem lehet érezni.A tésztája annyiban tér el az eredeti recepttől, hogy egy egész tojás van benne, mert a teljes kiőrlésű lisztek kicsit több folyadékot vesznek fel, így csak a tojássárgájával nem állt volna össze. Érdemes kísérletezgetni, mert minden süteménynek el lehet
készíteni a diétásabb verzióját, úgy hogy közben ugyanolyan finom legyen. :-)Hozzávalók:Tésztához: 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt20 dkg fehér tönkölyliszt10 dkg por eritrit*fél csomag sütőpor1 teáskanál vaníliaesszencia25 dkg vaj/margarin 3 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)1 egész tojásTúró töltelék:75 dkg tehéntúró15 dkg fruktóz4 tojás1 citrom reszelt héja1 teáskanál vaníliaesszenciaElkészítés:A tésztához egy tálba mérjük a kétféle lisztet, összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Hozzáadjuk a kakaót, a vaníliát, és az egész tojást, majd jól összegyúrjuk. Kissé nehezen fog összeállni, de nem kell hozzá semmi más folyadék, mert ha túl lágy a tészta, akkor nem tudjuk lereszelni. Két cipóba osztjuk, és fóliába csomagolva 3 órát a
hűtőbe tesszük (lehet akár egy éjszaka is).A túrótöltelékhez krumplinyomón áttörjük a túrót, hozzáadjuk a fruktózt, a tojások sárgáját, a citromhéját, vaníliát, végül beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.A tepsit sütőpapírral kibéleljük, nagy lyukú reszelőn belereszeljük az egyik cipót, villával eligazítjuk egyenletesen a tésztát a tepsi alján. Erre ráöntjük a túrótölteléket, majd ráreszeljük a másik cipót. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.Jó étvágyat hozzá! :-) * Az eritritet és más édesítőt is elektromos kávédarálóval szoktam porrá őrölni.