Rózsafánk

  • 2016.02.14.
  • 1

Nem bírtam tovább, muszáj volt sütnöm valamit, pedig még mindig nincs saját konyhám. Lakásfelújítás miatt anyukámnál "vendégeskedünk" már hetek óta. Ahogy írtam is a FB oldalamon, hogy egy ideig nem tudok majd új bejegyzéssel jelentkezni. Ma mégis kipróbáltam egy új receptet, és mivel véletlenül Valentin nap van, így hát sütöttem hozzá pár darab szívecske formájú fánkot is.
Az eredeti recept a régi Váncza süteményes könyvből való, kis változtatással készítettem, mert nekem túl lágy lett úgy a tészta, több liszt kellett hozzá, illetve nem tettem bele csak 1 egész tojást, és kettő sárgáját.A csörögefánkhoz hasonló sütőporos tészta, kicsit díszesebbre formázva. Nem annyira nehéz, mint ahogy látszik, csak 3db különböző méretű pogácsaszaggató (vagy pohár) kell hozzá és egy olló. Kicsit pepecselős ugyan, de a végeredmény megéri, mert nagyon mutatósak. A héten készítettem Meyer citromból
lemon curd-öt, azzal is nagyon finom és házi sárgabaracklekvárral is..... egy piros rózsa .... egy sárga rózsa ....:)

Hozzávalók:40 dkg liszt15 dkg porcukor ( nálam fruktóz)1 egész tojás2 tojássárgája1 teáskanál vaníliaesszencia3 evőkanál tejföl1 csomag sütőpor1 citrom reszelt héja1 evőkanál rum1 liter étolaj (kisütéshez)baracklekvárlemon curd ( citromkrém)Elkészítés:A tészta hozzávalóit mind egy tálba mérjük és jól összedolgozzuk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és háromféle méretre szaggatjuk.A legnagyobb korongot 5 helyen vágjuk be sugár alakban, a középsőt 4 helyen, a legkisebbet 3 helyen, és egymásra ragasztjuk őket a közepét megnyomva.Forró bő olajban szép pirosra kisütjük, papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.Vaníliás porcukorral megszórva, házi baracklekvárral és lemon curd-del tálaltam.Jó étvágyat hozzá! :)