Csalamádé télire

  • 2015.08.07.
  • 4

Legkedvesebb velencei volt szomszédom Ignác receptje alapján készítem a csalamádét. Az eredeti recepttől annyiban tértem el, hogy zöld paradicsom helyett is káposztát tettem bele, mert nálunk mindenki a káposztát szereti benne túlnyomórészt. Az összetétele ízlés szerint változhat, csak a súlyra kell ügyelni, hogy az ecetlé mennyisége megfelelő legyen. A sok évvel ezelőtt leírt recept
9 kg mennyiségről szól, ennek én a felét készítettem el, amiből 8 üveggel lett, de a receptben az eredeti mennyiséget fogom leírni. Többféle csalamádét kipróbáltam már, de mind közül ez a legfinomabb ! :)Hozzávalók :3 kg káposzta legyalulva2 kg paprika kimagozva, vékonyra szelve1 kg zöld paradicsom szeletelve
1,5 kg uborka, héjastól legyalulva1 kg vöröshagyma vékonyra szelve0,5 kg sárgarépa lereszelveEcetlé :400 g cukor100 g só6 dl 10%-os ecet15 g nátriumbenzoát2 kávéskanál borkén1 kk.őrölt kömény1 kk. őrölt bors5-6 db babér levélElkészítés :A hozzávalókat jól megmossuk és legyaluljuk, szeleteljük, majd egy nagy tálban összekeverjük.
Az elkészített ( összekevert) ecetlét a csalamádéra öntjük, és jól megkeverjük. Egy napig állni hagyjuk, néha átforgatva. Utána üvegekbe szedjük, jó szorosan, majd a lét is elosztjuk rajta. A csavaros üvegeket 5-10 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvösebb helyre a polca rakjuk. Felbontás után hűtőben tároljuk !
Jó étvágyat hozzá ! :-)