Töltött paprika
- 2015.06.02.
- 2
Nem túl sűrűn készítek töltött paprikát, de nyáron egyszer-kétszer kötelező, a friss napon érett paprikából. Nálunk inkább csak a húsgombócok mennek, ezért csak fele arányban töltöm paprikába, hogy az íze belefőjön. Házi paradicsomlével készítem, vagy ha esetleg ilyenkorra már elfogy, akkor inkább frissből passzírozom. Jó sok paradicsomszósszal szeretjük, és sós vízben főtt burgonyával. Még jobb ha van újburgonya hozzá, nekem most nem volt itthon, de azért így is finom lett. :)Hozzávalók:0,5 kg darált hús2 l házi paradicsomlé8 db TV ( tölteni való) paprika ( nálunk 4 a többi gombóc)1 fej vöröshagyma1 gerezd fokhagyma1 tojás8 dkg kerek szemű rizssó, bors, pirospaprika, majoranna, cukor2 szál zeller zöldkevés olaj, 2 evőkanál liszt a rántáshoz Elkészítés :A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Összeállítjuk a tölteléket, a darált húst összekeverjük a rizzsel, tojással, a dinsztelt hagymával, egy gerezd áttört fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, kevés majoranna, pirospaprika, majd jól összekeverjük. A megmosott paprikákat kicsumázzuk, kiszedjük belőle a magokat, majd beletöltjük a masszát, nem túl szorosan, mert a rizs megduzzad. A maradék masszából gombócokat formázunk. Egy lábasba beleöntjük az egyik üveg paradicsomlét, fele mennyiségű vízzel, sózzuk, kevés cukrot teszünk bele ízlés szerint, és a zeller zöldet, majd belerakjuk a paprikákat és gombócokat. Közepes lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük, közben megfordítjuk a paprikákat, ha nem lepi el teljesen a szósz. Kevés olajon világos színű rántást készítünk, és óvatosan berántjuk vele a paradicsommártást, és hozzáöntjük a másik üveg paradicsomlét. Van aki rántás előtt kiszedi a paprikát és a gombócokat nehogy összetörjenek, én nem szoktam, óvatosan keverem bele a rántást és ilyenkor engedem fel a megfelelő sűrűségre a másik liter paradicsomlével.
Sós vízben főtt burgonyával, vagy friss puha kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá ! :-)