Hamburger házilag

  • 2015.04.17.
  • 1

Ma " hamburger day"-t tartottam a családom és barátaim körében. :-)Saját készítésű hamburger húspogácsa, házi sütésű buciban, házi barbecue szósszal, sajttal és sok zöldséggel ..... kell ennél több ?Meg voltak elégedve vele, mindenkinek nagyon ízlett. :) Érdemes volt dolgozni, mert összehasonlítani nem lehet azzal amit a gyorséttermekben hamburgernek hívnak. Nagyon sok variáció létezik, mindenkinek meg kell találnia a saját ízesítését. Rengeteget kutattam a neten, a legtöbb receptben csak natúran sütik meg a húspogácsát kissé megsózva max. még egy kevés bors, de én inkább maradtam a jól fűszerezett hamburgerhúsnál, Gabojsza receptje alapján, kisebb változtatással.Húspogácsa:80
dkg darált marhahús (nálam fele marha-fele disznóhús)1 fej lilahagyma ( apróra vágva)2 gerezd fokhagyma2 tojás sárgája2 teáskanál magos mustár3 evőkanál ketchup2 tk. Worchester szószsó, frissen őrölt bors Zöldségek:jégsalátalilahagymaparadicsomkalifornia paprika
Továbbá: 1 csomag Cheddar lapkasajtHázi
BBQ szószElkészítés :A húspogácsa hozzávalóit összekeverjük, és legalább egy éjszakára a hűtőben hagyjuk az ízeket összeérni. Másnap ebből a mennyiségből, 9 db húspogácsát készítettem egyenlően elosztva, és sütésig újra a hűtőbe tettem.Fogyasztás előtt sütjük ki,
kevés olajat teszünk egy teflon serpenyőbe, és mindkét oldalát (nálam
8-8 perc) egy fémlapáttal lenyomva szép pirosra sütjük.Házi barbecue szósz:
1 üveg ( 5-7 dl) házi 100%-os paradicsomlé2 kis doboz sűrített paradicsom ( Fácános)1 kis fej lilahagyma apró kockára vágva2 gerezd zúzott fokhagyma1 evőkanál citromlé2 evőkanál cukor1/2 teáskanál só1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg 1 mokkáskanál őrölt fahéj1 babérlevélfrissen őrölt színesbors ( pár tekerés)chilipehely
olívaolaj Elkészítés :Az apróra vágott lilahagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, beletesszük a sűrített paradicsomot, sózzuk és hozzáadjuk a szerecsendiót. Kissé átforgatjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és hozzáadjuk az összes többi fűszert. Addig főzzük, amíg eléri a megfelelő sűrűséget ( kb.
30 perc), utána kidobjuk belőle a babérlevelet.Hamburger összeállítása : A házi hamburgerzsemle receptjét ITT találjátok. A hamburgerzsemlét kettévágjuk és egy üres teflonserpenyőben a vágott felüket kissé megpirítjuk.