Magos tönkölykenyér - jénaiban sütve

  • 2014.09.20.
  • 3

Személyes érintettség okán kezdtem el böngészni a szénhidrátdiétával foglalkozó oldalakat. Hosszas kivizsgálások után kiderült, hogy inzulinrezisztens vagyok, amit a cukorbetegség előszobájának is neveznek, és ha időben nem ismerik fel, akkor évek alatt diabétesz alakulhat ki belőle. Az inzulinrezisztencia röviden a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely főként nőket érint, és több szerv ( máj, pajzsmirigy, petefészek ) működésére kihat. Az inzulinrezisztencia a hasnyálmirigyet fokozott működésre készteti, így a sejtek idővel kimerülnek, és nem tudnak elegendő inzulint termelni. Legfőbb tünetei a túlsúly, főleg a hasi elhízás, száraz bőr és haj, cikluszavar, PCOS, gyakori fáradtság, verejtékezés. A kezelés két alappillére a 160 g-os CH diéta 5-6 étkezésre elosztva és a mozgás. Így találtam rá a Tipikus Flammeres
blogra, ahol már több IR diétás receptet kipróbáltam, most ezt a tönkölykenyeret is. Mindezt azért osztottam meg veletek, mert ezentúl jelölni fogom a címkéknél, ha szénhidrátdiétába beilleszthető receptet teszek közzé, illetve a CH tartalmat. Reggelire általában lassan felszívódó tk. kenyeret kell fogyasztani valami felvágottal és zöldséggel, ehhez készítettem ezt az egészséges magos kenyeret.Ennyi kitérő után következzen a recept : Hozzávalók :30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt20 dkg fehér tönkölyliszt20 g ( 1 púpos evőkanál) búzasikér 1 dl tej2 dl langyos víz2,5 dkg élesztő1 tk. cukor1 tk. só30 g szezámmag30 g napraforgómag30 g tökmag1 evőkanál olívaolaj + a jénai kikenéséhezElkészítés :Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beleszórjuk a két féle lisztet, búzasikért, sót, magokat és a közepébe mélyedést formálunk. Ide öntjük bele a felfutott élesztőt, a langyos vizet és az olívaolajat, majd összegyúrjuk. Dagasztógép híján, lisztezett deszkán jó 10 percig kézzel dagasztjuk.
Utána visszatesszük a tálba és letakarva meleg helyen 60 percig kelesztjük. Kelesztési idő után tálból kivéve újra átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőbuborékokat, és konyharuhával letakarva a deszkán újabb 15 percig kelesztjük.A deszkáról kiolajozott jénaiba tesszük, éles késsel bevágjuk a tetejét és ismét letakarva 45 percig állni hagyjuk.