Sós perec

  • 2014.04.16.
  • 1

Nem csak a gyerekek szeretik a perecet, hanem például mi is. :) A hétvégén kimaradt a szombati "tésztás nap", és nagyon ráéheztem egy kis kelt tésztára. Végül egy régen kipécézett perecrecept jutott az eszembe. Gyorsan rá is kerestem, csak aztán szembesültem azzal, hogy nincs itthon tej. Volt viszont még egy pohár joghurt. Addig kevertem-kavartam-kombináltam, míg kialakult az én verzióm. Ami annyira jó lett, hogy életemben először a kimért mennyiségekből egy tökéletes tészta született, nem kellett sem liszttel, sem folyadékkal korrigálni. Finom, kívül ropogós, belül puha, foszlós, megcsorgatva azzal a sós valamivel, amit gyerekkoromban annyira imádtam! :)... Csak ajánlani tudom! :)Sós perecEszközigény: keverőtál, bögre, mérőpohár, mérleg, fakanál, nyújtódeszka, gáztepsi, sütőpapírHozzávalók:A tésztához:50 dkg finomliszt2-3 kk só 2 dkg friss vagy fél csomag instant élesztő1,5 dl langyos víz1 kk cukor1,5 dl natúr joghurt10 dkg olvasztott vaj1+1 tojás2 ek tejföl A tetejére:3 ek liszt1,5 ek sóvízElkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros vízben.Közben kimérjük a lisztet és megsózzuk, meglangyosítjuk a joghurtot és a vajat is megolvasztjuk.A liszt közepébe fészket készítünk, ide öntjük az élesztős vizet, joghurtot, vajat, tejfölt, és beleütünk egy tojást.10-15 perc alatt fakanállal kidolgozzuk a tésztát. Az eredmény lágy, de nem ragadós tészta.Meghintjük liszttel és egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.8 részre osztjuk. Mindegyikből kb. 1,5 cm átmérőjű kígyót sodrunk és perec formájúra alakítjuk. A találkozási pontokat érdemes kicsit összenyomni, hogy sülés közben ne
nyíljon szét.Konyharuhával letakarva további 15 percig pihentetjük őket.Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha egyszerre 2 tepsit teszünk be, akkor légkeveréses módon. Egy tojást kissé felverünk, majd lekenjük vele a pereceket.Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 percig sütjük őket, közben elkészítjük a sós mázat: A lisztet és a sót annyi vízzel keverjük ki, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk.20 perc után rácsurgatjuk a sós masszát a perecekre és visszatesszük további 10 percre sülni.Süteményrácson kihűtjük őket, majd gyors egymásutánban megeszünk legalább két darabot fejenként :)