Bogi szülinapi túrókrémes tortája

  • 2018.05.05.
  • 3

Bogi szülinapi túrókrémes tortája
(glutén és laktózmentes)
Egy éves lett a keresztlányom, az ő születésnapja alkalmából készült ez a torta.
Természetesen Bogi még csak belekóstolt, de a torta az utolsó morzsáig elfogyott.
A nem diétázó családtagok szerint is nagyon finom lett, aminek nagyon örültem. :)
Én, ahogy az előző tortánál is, most is szétizgultam magam, hogy sikerüljön.
Ezúttal nem használtam rizslisztet, hanem egy kedves ismerősöm Vida-Rétegi Tünde piskótáját sütöttem meg.
Ő mindig Nutrifree mix per pane-val készíti a tortákat, most tettem egy próbát én is, és azt hiszem ennél a változatnál maradok is, ha tortaalapot kell készíteni. Nagyon jó, tartja a krémet, és finom. :)

Picit megtréfált a tészta, mert sütéskor púposodott
kicsit meg is ijedtem, hisz nekem a dolci plusz rizsliszt kombó ilyet sosem csinált, de aztán szépen visszarendezte magát. :)
A tészta egy 3 tojásos piskóta lett.Tünde alapreceptje:
ahány tojás annyiszor 3 dkg liszt és 3 dkg cukorEz a torta 18 cm-es formában készült, én 3 tojást használtam 90 gr Nutrifree mix per pane lisztet és 90 gr cukrot.
A tojásokat különválasztottam, a fehérjét a cukorral felvertem, mikor kemény volt a hab akkor egyenként hozzákevertem a sárgáját, majd a lisztet apránként.
A tortaforma aljába tettem csak sütőpapírt, az oldalára semmit.
A masszát belesimítottam a formába és 170 fokos sütőbe tettem, 2-es rácsra (alulról a második) majd a sütési időt beállítottam 35 percre. Ez változó lehet minden sütő máshogy süt. Én 30 percig nem nyitogatom soha a sütőajtót, 30 perc után tűpróba.Ha elkészült kiveszem és úgy a formában hűlni hagyom. Mikor kihűlt vmennyire egy műanyag tompa élű késsel körbelazítom a tésztát. Lecsatolom a forma oldalát és rácsra borítom.Ha teljesen kihűlt 3 részre vágom.
Míg a piskóta hűl, elkészítem a krémet.
A krém is Tünde receptje, én most az általa megadott mennyiség
felét kevertem ki, mert ez kisebb torta, ebbe elég volt ennyi is :)
250 gr laktózmentes túró ( én a LIDL túróját használtam, ez nem vizes, kinyomkodni sem kellett)
1 kis citrom reszelt héja és leve (léből én pár cseppet tettem csak)
fél rúd vanília kikapart belseje vagy vaníliaesszencia (nekem ez volt itthon, ezt tettem bele)2 dl laktózmentes tejszín (LIDL)1 tasak dr. Oetker zselatin fixA túrót villával áttörtem, majd a porcukorral elkevertem, hozzátettem a citromlevet és a héjat, és a vaníliát. Ezt kikevertem. A hideg tejszínt habbá vertem és belekevertem a zselatinfixet.
A két krémet óvatosan összekevertem.
A tortát betöltöttem, majd hűtőbe tettem kb. 2 órára.
Elkészítettem a vajas krémet, ami a fondant burkolat alá megy.Nem szeretem a vastag vajréteget, ezért vékony morzsakabátot készítettem, amit gondosan körbekentem a tortán.
Ez a vajas krém 150 gr porcukorból és 150 gr Vénusz laktózmentes (tejmentes) margarin keveréke. Géppel habosra keverem és hagyom kint a pulton kb. negyedórát. Ezután rákenem a tortára.Ezek után egy éjszakát állt a hűtőben és másnap pedig beburkoltam.A burkoláshoz Smartflex Velvet fondant-ot használtam, a díszekhez pedig Smartflex Flowert.
Ezekkel az anyagokkal nagyon szépen lehet burkolni. Jó, vannak hibák, látom én is, van még mit tanulnom és gyakorolnom.De nagyon jó volt örömet szerezni vele és tényleg finom lett. :) :)
A díszeket én előző nap készítettem el, és egy papírral bélelt dobozban tároltam felhasználásig.