Karácsonyi gyümölcskenyér gluténmentesen

  • 2017.12.14.
  • 6

Karácsonyi gyümölcskenyér gluténmentesen
Ezt a nagyon finom gyümölcskenyér receptet Dóri blogján találtam és muszáj volt megsütnöm. :)
Kicsit variáltam rajta, kevesebb zsíradékot használtam, bár így is soknak találtam, ezen kívül mézesfűszerkeveréket tettem bele, valamint reszelt citromhéjat és vaníliáscukrot.
A szépséghibája annyi, hogy mivel nagyon könnyű a tészta, az aszalványok mind leszálltak az aljára, de ez annyira nem zavar, mert nagyon-nagyon finom. :)
Hozzávalók:4 db tojás (M-es)150 gr vaj (na én csak 120-at tettem de nekem az is sok, sztem 100 gramm elég :) )
3 ek Joya mandulás rizstej140 gramm porcukor160 gramm Nutrifree Mix per dolci glutémmentes süteményliszt
6 gr sütőpor2 marék aprított dió1 marék csokicseppmásfél marék aszalvány - ez lehet sárgabarack, áfonya, kandírozott narancshéj, citromhéj stb.1 kk vaníliaesszencia1 citrom reszelt héja1 kk Lucullus mézes fűszer keverék
Az összes szárazanyagot kikevertem és félretettem, a porcukor kivételével.
Azt kettévettem, a felét a szobahőmérsékletű vajjal habosra kevertem, majd a tojássárgákat is belekevertem.
A fehérjéből a porcukor másik felével kemény habot vertem.
A vajas keverékhez adtam a tejet, kikevertem, majd hozzáadtam a habhoz és óvatosan elkevertem. Majd a lisztes aszalványos keveréket ehhez hozzáadtam és egyneművé kevertem óvatos mozdulatokkal.Egy sütőpapíros formába öntöttem a masszát és előmelegített 175 fokos sütőbe toltam, közepes (2) rácsra. Nekem sokáig sült, kb. 50 percig ezen a viszonylag lassú tűzön. De kell neki ennyi idő hogy rendesen átsüljön. Tűpróbát érdemes végezni.Mikor megsült, kivettem a formából papírostól és egy rácsra tettem. Pár perc után lehúztam róla a papírt, megkentem a tetejét olvasztott vajjal és leszórtam porcukorral.Nagyon - nagyon finom :) igazi kedvenc lett. Próbáljátok ki ti is! :)