NATIVA gluténmentes zsemle és kifli

  • 2017.05.05.
  • 2

NATIVA gluténmentes zsemle és kifliEgy új termékcsalád került forgalomba kis hazánkban, és azon szerencsések egyike lehettem, aki ezen új termékeket nagyon hamar kipróbálhatta. :)
Mondhatom, hogy kitűnő kenyér kifli és zsemle süthető belőle. :) nagyon finom.A neve, így keressétek a boltokban: Nativa Food Mix al Teff pane pizza e focaccia, tehát keverék teff liszttel ami kenyerekhez, pizzához, focaccia-hoz és egyéb kelt tésztákhoz való.
Az összetétele: teff liszt, burgonya és rizskeményítő, gluténmentes búzakeményítő, guar, útifűmaghéjliszt.
A teff liszt kissé másképp viselkedik mint a megszokott keményítők, jóval több folyadékot felvesz, erre figyelni kell. Teff lisztes keveréket használva a késztermékünk színe is más lesz, nem az a hófehér amit megszoktunk a szimpla keményítős sütéseknél.
A csomagoláson volt egy leírás, de ahogy a gép dagasztotta a tésztát én már észleltem, hogy nekem így nem lesz jó, én ettől lágyabb tésztát szoktam készíteni, ezért módosítottam az arányokon és adtam még hozzá folyadékot. Emiatt a zsemléimet csak olajos kézzel tudtam formázni, de azért sikerült. Viszont igazán finom, ropogós héjú, belül másnap is puha könnyű zsemléket sütöttem. :)
Írom, hogyan készítettem:
Hozzávalók 5 db zsemléhez:
250 gramm Nativa Mix al Teff pane, pizza e focaccia lisztkeverék
190 ml kézmeleg víz7 gramm friss Budafoki élesztő (én 8 grammot tettem de gombák lettek a zsemlékből ezért sztem elég a kevesebb)5 gr só1 mk cukor20 gr / 2 ek. olajA száraz hozzávalókat kikevertem, az élesztőt hozzáadtam a cukros vízhez és megvártam míg felfut. Hozzáöntöttem a liszthez és a dagasztógépet beindítottam. Kis idő elteltével hozzáadtam az olajat is. Addig dagasztattam a géppel, míg szép egynemű tésztát nem kaptam. Ezután kanál és az olajos kezem segítségével kis, kb. 5 cm átmérőjű zsemléket gömbölygettem, és sütőpapíros tepsibe tettem.
Sütőben, 30 fokon kelesztettem kb. 45 percet, akkor felcsavartam a sütőt, lekentem olajjal a zsemléket és leszórtam rizsliszttel. Miután elérte a sütő hőmérséklete a 180-185 fokot, 30-35 percet sütöttem a kis zsemléket. A sütési idő mindig sütőfüggő.