Slanac gluténmentesen

  • 2017.04.07.
  • 8

Slanac gluténmentesen
(gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes)Jó ideje nézegettem a slanacot, Beánál és Bettinél is találtam receptet :) és ma rászántam magam.
A recept alapját Bettitől vettem, de én tej helyett vizet, és tejföl helyett joghurtot használtam, kizárólag azért mert elfogyott a tejföl, egy darab sem volt itthon, joghurtot viszont találtam.
Nekem kicsivel többet vett fel mint a receptben írva, lehet azért, mert kevés Mester lisztet is kevertem a Nutrihoz.
Baromi jó lett, alig bírtam abbahagyni az evést :D
Hozzávalók a tésztához:250 gramm Nutrifree Mix per Pane (én most 235 gr Nutrit tettem mert ennyi volt a zacskóban, és nem akartam másikat kibontani.... és 15 gr Mester házi kenyérlisztet)10 gramm Budafoki élesztő1 tk cukor1 tk só160 ml kézmeleg víz60 gr joghurt2 evőkanál olaj
A tetejére:kevés joghurtreszelt sajtSóhabhoz:
egy evőkanál rizsliszt2 ek vízfél ek. sóAz élesztőt a kézmeleg vízben felfuttattam a tk. cukorral. A liszteket a sóval elkevertem. A joghurtot meglangyosítottam. A liszthez öntöttem az élesztős vizet, majd a joghurtot. A végén hozzáadtam a két ek. olajat is és a géppel még tovább dagaszattam a tésztát. Amikor szép homogén lett (nem áll össze gombócba, jó sűrű ragacsos tészta, kb. mint a pita tésztája), egy rizslisztezett nyújtólapra borítottam, azon átgörgettem. Így már lehet formázni. Egy rudat formáltam belőle, amit 8 darabra vettem.

Ezeket a darabokat még ketté vettem, úgy lett 16 db kis gombócom.
Egyesével elkezdtem kisodorni a gombócokat, kb. 15-16 cm hosszúságúra. Négy ilyen sodrott rudat helyeztem egymás mellé egy sütőpapíros gáttepsibe. A rudak között kb. 8 mm helyet hagytam el.
30 fokra előmelegített sütőbe tettem kelni a rudakat 35-40 percre.
Kikevertem a sóhabot és félretettem.
Ezután a rudakat lekentem kevés langyos joghurttal (olajjal is lehet), a tepsit visszatoltam és becsuktam a sütőajtót.....190 fokra melegítettem a sütőt (ez idő alatt még szépen kel a tészta) és mikor elérte a kívánt hőfokot, 25 perces sütési időt állítottam be.
15 perc sütés után rácsorgattam a sóhabot a szépen összekelt rudakra, valamint a többire sajtot szórtam. Még 10 percet sütöttem így, és kész is lett.Nagyon nagyon finom érdemes kipróbálni.Aki nem ehet joghurtot csinálja csak vízzel, sztem úgy is nagyon finom. :)