Gluténmentes kovászos kenyér
- 2016.05.11.
- 4
Gluténmentes kovászos kenyérElkészítettem az első gluténmentes és kovászos kenyeremet :)
Beáta Dobos receptjéből.
Nagyon finom lett. :)
A sima élesztős gm kenyerek is jóízűek, de ez valami egészen más. Az illata, a tészta állaga már formázáskor, a kisült kenyér pedig.....maga a mennyország :) Tényleg olyan mint a búzás kenyér. Könnyű, kívül ropogós héj, belül laza szellős állag, és semmi krétapor-érzés.
Ahhoz, hogy ilyen kenyeret tudjunk készíteni, először kovászt kell csinálni, ezt itt:
egy előző bejegyzésben részletesen leírtam, hogyan kell elkészíteni. A kenyér hozzávalói:12 dkg kovász
+ 25 ml víz, 1 ek. rizsliszt és egy 1 ek. Nutrifree mix per pane lisztA 12 dkg kovászt kivesszük az elkészített kovászmennyiségből,
megetetjük az etetőanyaggal: 1-1 ek rizsliszt és Nutri plusz a 25 ml víz. Alaposan elkeverjük. Ezt
egy tiszta sterilizált üvegbe tettem, majd Kb. 10 órát hagytam érlelődni a pulton. A legjobb ha este kivesszük, elkészítjük és kint hagyjuk éjszakára a pulton, lezárva az üveget, vagy egy tálba téve, letakarva.
Reggelre kb. 14,5 dkg lesz a megnőtt kovász.
Reggel kimérni:250 gr
Nutri-free Mix Per Pane liszt1 tk fiber husk útifűmaghéj (őrölt)2,5 dl víz1 kk só1 ek. olaj
A kovászhoz hozzáadtam a sóval elkevert lisztet, aztán a vízben feloldott utifűmaghéjat, majd az olajat és gép segítségével tésztát dagasztottam.
Egy rizslisztes sütőpapírra borítottam a masszát, és óvatosan átgyúrtam kis gombócot formázva belőle. Már itt látszott és érződött hogy teljesen más a tészta mint eddig. Annyira lágy, könnyű tésztát kaptam, jó volt tapintani, fogni és gyúrogatni :) persze sokat nem mertem, mondom nehogy tönkretegyem :) A kis tészta gombócot egy tiszta textilpelussal bélelt tálba tettem amit leszórtam előtte rizsliszttel. Betakartam és kb. 10 órát kelesztettem.
Ha már érettebb a kovászunk akkor a kelesztési idő lerövidül, nekem kellett ennyi ahhoz hogy szép nagyra nőjön a tésztám, mert még fiatal a kovászom. Nem tettem hűtőbe, a pulton kelt.
Miután szép nagyra nőtt, 230 fokra előmelegítettem a sütőmet a vaslábassal együtt, majd a tésztát sütőpapírra borítottam, a négy sarkát összefogva átemeltem a vaslábasba. Keresztbe bevágtam a tetejét, picit lespricceltem vízzel, rátettem a fedőt, 220 fokra vettem a sütő hőmérsékletet, és 45 percet sütöttem fedő alatt. Ezután még fedő nélkül 15 percig. 225 fokon.