Zserbó gluténmentesen

  • 2015.12.05.
  • 0

Zserbó gluténmentesen(glutén-, tej-, tojásmentes)35 dkg Il Pane di Anna gyúrható lisztkeverék (innen:
(innen: Egészség Market) 20 dkg LIGA margarin12 gr friss Budafoki élesztő1 dl rizstej (én most Joya mandulásat használtam, szépen felfutott benne az élesztő)50 g kristálycukorcsipet sókéshegynyi szódabikarbónaA töltelékhez:12 dkg darált dió12 dkg porcukor
összekeverve, valamint
20 dkg baracklekvárA tetejére:7 kanál vizet 7 csapott evőkanál cukorral felfőzök, ebbe 4 ek. kakaóport elkeverek, és lehúzom a tűzről, belekeverek egy teáskanál kókuszolajat és félreteszem.Tepsi mérete: 30x25 cmElkészítés:Szokásos módon az élesztőt a langyos rizstejben egy kiskanálnyi cukorral felfuttatom, a margarint apró kockákra vágom, és az összes szárazanyagot kimérem, elkeverem, hozzáadom a margarint valamint a felfuttatott élesztőt. Robotgéppel bedagasztatom, ha szükséges adható még hozzá kevés liszt, de csak csínján és apránként.Amikor szép egynemű volt a tészta, három részre osztottam. Az első tésztagombócot kinyújtottam, nagyon szépen lehet dolgozni vele, nem szakadt, némi rizslisztet szórtam alá, majd feltekertem (azt is gyengén rizsliszteztem) a nyújtófára és a kikent, kilisztezett tepsibe "gurítottam".
Rákentem a lekvár felét, majd megszórtam a porcukros dió felével, nyújtottam a következő lapot és ráhelyeztem, majd megint megkentem lekvárral és a porcukros dió másik felével. A harmadik gombócot is kinyújtottam, és lefedtem vele a tölteléket. Ezután letakartam és meleg helyen egy órát pihentettem.
Utána megszurkáltam a tetejét villával és előmelegített sütőbe, 180 fokon 30 percig sütöttem, de mindenkinek más a sütője, így inkább úgy írom, hogy addig kell sütni míg szép piros a teteje, de puha, nem szabad túlsütni.
Amikor kihűlt, én a tepsiben hagyom, úgy bevonom csokimázzal és lefedem.
Nagyon finom, puha, ízre is tökéletes, mint a hagyományos búzás zserbó. Nincs különbség :-)