A kikelet alapanyagai

  • 2018.05.01.
  • 5

Az előző cikkben említettük már a friss zöld fűszereket és a csírákat, ehhez jönnek a piacon sorban megjelenő zöldségek, de amíg nincs új termés, a télálló tavalyiakból fogyasztunk; ilyenek például a szárított babok, borsók, lencsék, gyökérzöldségek, gumósok és a gabonák. Naponta fogyaszthatunk zöldhagymát, retket, salátát. Később kiegészül a repertoár zsenge zöldborsóval és zöldbabbal is. 
A gabonák közül ebben az időszakban a búza, a szárított, füstölt zöld búzamag (Grünkern vagy aszalt tönköly néven is ismert) egyensúlyozza ki leginkább energiáinkat, de a közepes szemű barnarizs is ajánlott, ez egész évben fogyasztható. Hajdinát és zabot kevesebbszer főzünk, mert ezek melegítenek. Időjárástól függően jöhet az enyhén melegítő hatású köles és az enyhén hűtő hatású árpa. 
Szárított tengeri algákat is teszünk levesekbe, zöldségételekbe, és ajánlott a tejsavas erjesztéssel savanyított zöldségek fogyasztása.  
A primőr gyümölcsök megjelenéséig együnk almát, körtét, aszalt gyümölcsöket és citrusgyümölcsöket. Az olajos magvak közül főként pirított napraforgómagot, szezámmagot és tökmagot fogyasszunk, ezekből naponta maximum egy-két evőkanálnyit.
A kikelet legaktuálisabb alapanyagai a leveles zöldségek, amilyen például az egész évben is kapható káposzta. Hamarosan egy örökzöld leveles főzelék receptjét mutatjuk meg.