Tavasz a konyhában

  • 2018.04.24.
  • 7

Egyre több zöld levelű zöldséget, csírát fogyaszthatunk nyersen is, salátának vagy akár levesre, szendvicsre, gabonaételre szórva. Rövidebb ideig főzzük a tavaszi ételeket, ezzel együtt a főzési technikák is megváltoznak.
Kevesebbet használjuk a például a kuktafazekat és a sütőt. Több vizet használunk, gyakrabban párolunk vízfürdőn, főzünk vízben, gőzölünk párolókosárban zöld levelű zöldeket, primőr gyökeres zöldségeket. A WOK használatával az apróra vagdalt zöldségeket kevés olajon,  hirtelen hosszabb-rövidebb ideig süthetjük. A kerti növények megjelenésével egyre változatosabb lehet az étrendünk. A sütőben sült rakott ételek helyett könnyű, kifőtt tésztákat fogyasszunk különböző ízesítésű zöldségragukkal, ezeket változatosan, apróra vágott friss konyhafüvekkel, csírákkal szórjuk meg. 
Az ételek ízesítése természetesebb lesz, megőrzik eredeti aromáikat, nem kell annyi só, szójaszósz és olaj, mint amennyit télen használtunk, az olajos, illóolajos erős fűszerek helyett a konyhafüveket használjuk. Egy-egy cserép konyhafű elfér a konyhaablakban vagy az erkélyen, így mindig lesz friss, vegyszermentes zöld fűszernövényünk, mint például zöldpetrezselyem, lestyán, metélőhagyma, citromfű és borsikafű.