Csíra, a természet megújuló ereje

  • 2018.03.20.
  • 7

Rügyezik, bimbózik, csírázik a természet és mi is szeretnénk részesülni a zöldülő növények friss energiájából. Csírát lehet kapni a nagyobb élelmiszerüzletekben is, de a csíráztatás házilag is nagyon egyszerűen megoldható. Ügyelni csak a megfelelő öntözésre kell. Tepsin, tálcán vagy befőttes üvegben is csíráztathatunk de praktikus, ha beszerzünk egy több tálkából álló, egymásra tehető műanyag csíráztató edényt (a neve csivitál) a bioboltból, ahol csíráztatni való magvakat is vásárolhatunk. A vetőmagboltban árusított magvak nem csíráztatásra, hanem ültetésre valók, ezeket vegyszerekkel kezelik.
A csíráztatni való magok zacskóin feltüntetik, hogyan kell csíráztani az adott magvakat. Rendszerint egy éjszakára be kell áztatni, majd leöblítve elegyengetni a csíráztató tálkákban, ezeket egymásba helyezni úgy, hogy alul legyen az a tál, ami felfogja az öntözővizet. Ezután világos, de nem napos, szoba hőmérsékletű  helyre tesszük a csivitálat. A csírázó magvakat naponta egyszer-kétszer leöblítjük. Az ettől eltérő kezelési utasítást a zacskón jelzik. Két-három nap múlva már van friss, életerőtől duzzadó csíránk, amiket csak így magában is eszegethetünk, vagy szendvicsre, salátára, levesre, főételre szórva fogyaszthatunk.
A legtöbb csírának a gyökérkezdeménye ugyanúgy fogyasztható, mint a levélkéje. Ha például napraforgómagot csíráztatunk (ezt is bioboltból szerezzük be), akkor a kemény maghéjat természetesen ne fogyasszuk el. Levele, gyökere finom enyhe napraforgó olaj ízű.
Fotó: Szepesi Dóra