Egy közkedvelt recept az elmúlt évekből

  • 2018.01.12.
  • 3

Földimogyorós búzás bableves – a téli levesek közül az egyik legfinomabb. Laktató étel, akár önmagában is elég egy ebédre, energiát ad és melegítő hatású. 
Hozzávalók:
1/2 cs tarkabab, 1 cs búza, 2 db kockára vágott sárgarépa, 1 db kockára vágott fehérrépa, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 kk kakukkfű, ugyanennyi zsálya, tengeri só, babérlevél. Egy kis darált földimogyoró a tálaláshoz. 
Elkészítése:
Előző este külön áztassuk be az átválogatott, megmosott babot és búzát. Ha az áztatóvíz másnapra nem keserű, hanem édeskés, akkor a babot abban főzzük 1 óra hosszat. Ezután tegyük bele a zöldségeket, a fűszereket. Kis lángon főzzük még egy órát. A búzát kuktában főzzük 60 percig, ha megpuhult, a már főtt bableveshez keverjük. A levest tetszés szerint be is ránthatjuk. Tálaláskor megszórjuk egy kis darált földimogyoróval.