Két ünnep közt...

  • 2017.12.26.
  • 8

Ünnepekkor is érdemes megszívlelni néhány jó tanácsot. Hideg időben a vese és a húgyhólyag védelme a legfontosabb. 
Amellett, hogy megfelelően felöltözünk, különösen ügyeljünk arra, hogy melegen tartsuk a deréktájékot, a lábfejet és a nyakat, így megelőzhetjük a megfázást, egyben védjük a vesék egészségét. (A tél a kínai orvoslás szemlélete szerint a „víz elem"-hez tartozó évszak, amelynek fő szerve a vese és a húgyhólyag.)
Mit igyunk?
Igyunk megfelelő mennyiségű, s minél több meleg folyadékot. A kínaiaknál szokás a meleg víz fogyasztása, mert akkor nem hűl le a szervezetünk, védjük az emésztőtraktust. Mi inkább szeretjük a meleg leveseket és a különböző teákat. A melegítő fűszerek közül leginkább a fahéjat, kakukkfüvet, gyömbért ajánljuk, ezekből reggeli teánkba, kávénkba is tehetünk pár csipetet, indítsuk így a napot!
Mit együnk?
A télálló termések közül a bab, a borsó, a hajdina, az árpa és a köles fogyasztása ajánlott, a barnarizs mindig csodákat tesz. A zöldségek közül a gyökeresek és gumósok, mint például a zeller és a cékla fogyasztása aktuális. A téli időszakban kevés nyers salátát és gyümölcsöt eszünk, mert a főtt, meleg ételek kedvezőbben hatnak szervezetünkre. Együnk meleg leveseket, főzelékeket, sült tököt és sült céklát, desszertnek sült almát, kompótot.
Mit kerüljünk?
Lehetőség szerint csökkentsük a cukor, fehér liszt és a húsfélék túlzott fogyasztását. Amennyiben húst eszünk, kombináljuk a fogásokat párolt zöldségekkel.
Mozgás!
Séta, kirándulás, téli sportok: mindezek felélénkítik és edzik a szervezetünket. Töltsünk sok időt a szabad levegőn! A keleti típusú mozgásgyakorlatok nagyon hasznosak ebben az időszakban is, mint például a tai chi, a chikung és a jógagyakorlatok. Ez utóbbiak közül ajánlott a ,,térd-homlok tartás", mert nyújtja és edzi a hólyag- és vese-meridiánt, amely a lábszár hátsó részén fut. Jó gyakorlat, ha nyújtott lábbal hajolgatunk előre (akár takarítás közben:).