Milyen az a titkos hóember?

  • 2017.12.19.
  • 7

A Zseblámpás mesékről az juthat eszünkbe, hogy gyerekként gyakran olvasunk este, lámpaoltás után a paplan alatt zseblámpával, meg az is, hogy zseblámpával a legkisebb titkos helyekre is be lehet világítani. Tóth Krisztina írónővel nemrég megjelent, Zseblámpás mesék című mesekönyve kapcsán készítettem interjút.
Érdekes volt, hogy egymás után olvastam két legújabb könyvét, a mesekönyvet és a tárcanovellákat, a Párducpompát. Az volt az érzésem, hogy a megfigyelő mindkét esetben nagyon is jelen van. Nem sok a különbség a történetmesélésben, csak talán annyi, hogy a gyerekeknél a képzelet és a valóság jobban összefér. A mesék gyakran a nehezen kimondható dolgokat segítenek végiggondolni, és ha fény nem is derül a titkokra, hiszen a titok lényege éppen az, hogy titok maradjon, a mese mégis bevilágít a sötétbe és segít feloldani a szorongásokat, félelmeket. – mondta Tóth Krisztina. Ha az ember közelében van kisgyerek, akkor könnyebb újra gyerekszemmel látni a dolgokat, őt is mindig lenyűgözi a kicsik látásmódja, ötletessége. Mivel sok tárgy funkcióját nem tudják, sokkal könnyebben átlényegítik ezeket a hasonlóság alapján: a hajcsatból nagy fogú dínó lesz, a csipeszből kajmán, a salátaszárítóból űrhajó. A világ csupa csoda, és bár a felnőttek többnyire megadják a racionális magyarázatot, a hajcsat attól még továbbra is dínó marad, és éppen ez a gyönyörű a gyerekkorban, ez a kettősség. Ezért vágyunk vissza oda mindnyájan.
A Zseblámpás mesék 4-100 éveseknek szólnak. Nyugodtan és örömmel olvashatják felnőttek is, a felnőtt könyveit viszont természetesen nem a gyerekeknek szánja. A mesékben a lehetőség világa (egy hangyányit, vagy egy százlábunyit :) tágasabb: mert miért ne élhetne a metró alagútban egy óriás öreg százlábú, aki összebarátkozik egy zseblámpás, sisakos munkással, miért ne irányíthatná a közlekedési lámpát a benne élő kisegér? Az meg evidens, hogy az óvodai játékok éjjel buliznak! A könyvből az egyik kedvencem a Mese a titkos hóemberről, aki a mélyhűtőben a nyarat is átvészeli. Tóth Krisztina elmesélte, hogy ezt a történetet valóban az az icipici hóember ihlette, aki a hűtőszekrényükben telelt át. De a hóember csak a kiindulópont volt, apropó, hogy az ő történetén keresztül elmondhasson valamit a világ örök körforgásáról.
Gyerekeknek:
Tóth Krisztina: Zseblámpás mesék 2017 Magvető Kiadó
https://www.pagony.hu/zseblampas-mesek
Felnőtteknek:
Tóth Krisztina: Párducpompa 2017 magvető Kiadó
https://www.libri.hu/konyv/toth_krisztina.parducpompa.html