Vöröslencseleves árpával

  • 2017.12.01.
  • 8

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg vöröslencse, 1 csésze főtt árpa, 1 közepes póréhagyma, napraforgóolaj, pirospaprika, őrölt kömény, só, szójaszósz.
Elkészítése: A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd karikákra vágva félretesszük. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beletesszük a kávéskanálnyi őrölt köményt, és egy késhegynyi édesnemes paprikát, enyhén megpirítjuk. Hozzátesszük a pórét és üvegesre pároljuk. Megsózzuk és hozzátesszük a megtisztított és megmosott vöröslencsét. Kevergetés mellett pároljuk néhány percig, hogy az ízek összeérjenek, majd feleresztjük 1 liter vízzel és puhára főzzük. Kb. 15 perc alatt megfő. Amikor készen van, beletesszük a főtt árpát és néhány percig összemelegítjük a lencselevessel. Tálaláskor friss petrezselyem zölddel díszítjük. Ha nem elég sós, szójaszósszal ízesítheti mindenki a saját adagját.
Fotó: Szepesi Dóra