Birsalmaleves

  • 2017.11.17.
  • 7

Az ősz egyik kedvelt édeskés, savanykás levese, igazi különlegesség.
Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes méretű birsalma, 3-4 db szegfűszeg, 1 darabka fahéj, citrom, egy kevés cukor vagy méz, tejszín, 1 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt, 1 kávéskanál kurkuma, 2 dl tejszín vagy kókusztej.
Elkészítése: Az almákat megmossuk, hámozás nélkül összevágjuk, a magházát és a már barnuló részeket kivágjuk belőle. Az alma cikkeket egy fazékba tesszük, vizet engedünk rá, hogy ellepje és néhány szem szegfűszeggel feltesszük főni. Egy kevés cukrot tehetünk hozzá, vagy ha kész és már langyosra kihűlt, ízlés szerint mézzel, citromlével ízesíthetjük. Ahogy felforrt a víz, szinte már készen is van. Ezután elkészítjük a habarást: egy csészébe beletesszük az evőkanál lisztet és a kávéskanál kurkumát összekeverjük, majd a tejszínnel csomómentesre keverjük, ezután hozzáöntünk néhány evőkanál forró kompótlevet és ezzel is vegyítjük. Ezt a keveréket hozzátesszük a kompóthoz és kevergetve felfőzzük. A kurkumától szép sárga színt és pikáns ízt kap. Melegen és hűvösen is fogyaszthatjuk.
Fotó: Szepesi Dóra