Az otthon melege, az emésztés tüze

  • 2017.11.14.
  • 6

A tűzhely melege, egy tál meleg étel, sült alma, sült tök, melegítő teák... ilyesmik jutnak eszembe ezidőtájt, amikor jól esik a fűtött lakásban tevékenykedni, vagy éppenséggel a hideg hegyekben tett kirándulás után megérkezni a menedékházba és inni egy forralt bort, enni egy lángost, egy tányér főzeléket. 
Az ételekkel belülről melegítjük magunkat, és ha megfelelően öltözünk, táplálkozunk, nem is kell 19-20 foknál melegebbnek lennie a lakásban. Az aktivitás is fontos, amennyiben életmódunk nem elég aktív, energiadús táplálékból sem kell sokat magunkhoz vennünk. Azt hiszem, a szokásokon és a divatokon túl kell lépnünk. A legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha a saját, személyre szabott igényeinknek megfelelően alakítjuk étkezésünket, mert így támogatjuk emésztésünk tüzét. 
Hozok is erre egy példát. A minap beszélgettem egy ismerősömmel. A munkája otthonához köti, keveset mozdul ki, ezért nagyon egyszerűen táplálkozik. Általában rizst, kölest és hajdinát főz valamilyen fűszerrel, például rozmaringgal, kurkumával. Mivel hűtőszekrénye nincs, frissen elfogyasztja a zöldséget, gyümölcsöt, amit vásárol, egy-két napig tárolja csak a hűvös kamrában. Most aktuálisan alma, cékla és sütőtök a kedvenc. A tökből levest főz, az almát nyersen eszi, vagy egy kis főtt céklával összereszeli. Paradicsomot, cukkinit már nem kíván, ezek a nyár termései, érzi, hogy hűtenek. Évekkel ezelőtt csirkét is fogyasztott, és nagyon szerette a sajtokat. Ma már ezeket nem eszi és kenyeret sem. Gyógynövényteákat iszik és kávézik, ez utóbbiból is a legjobb minőséget választja.