Gluténmentes levesbetétek

  • 2017.11.07.
  • 0

A különböző formájú levestészták, grízből vagy lisztből készült galuskák elengedhetetlen kellékei a magyaros leveseknek. Ám ezekkel még több tésztát, búzalisztet fogyasztunk, és ez köztudottan hizlal. Azt gondolnánk, levesbetét nélkül nem is leves a leves. A zöldségekből, és a hüvelyesekből készült levesekbe nem is kell még tészta is. A gyümölcslevesbe egyáltalán nem kell. Mit tehetünk, ha mégsem szeretnénk lemondani a levesbetétről? Hogyan válthatjuk ki a búzaliszttel és tojással készült levesbe valókat? A következő példákban olyan gabonákat, olajos magvakat említünk, amelyek dúsítják az ételt, ráadásul gluténmentesek. Mi már kipróbáltuk ezeket, egyik jobb, mint a másik!
- Főtt köles: ha főzés előtt serpenyőben megpirítjuk, a szemek nem tapadnak össze. De az sem baj, ha ragacsosra főzzük és összetapadnak a szemek, mert akkor nagyobb, galuskaszerű darabokat tudunk a levesbe tenni.
- Főtt rizs: ugyanaz a helyzet, mint a kölessel.
- Főtt hajdina: ugyanaz a helyzet, mint a köles és a rizs esetében, annyi csak a különbség, hogy a hajdina a főzéstől nem tapad össze.
- Főtt szemes kukorica: nagyon jól mutat az olaszos, mexikóias zöldséglevesekben, de például bableveshez is illik.
A köles, rizs, kukorica és hajdina töretének, lisztjének főtt kásájából is rakhatunk a levesbe. Hajdinalisztből tésztát is gyúrhatunk és ezt felszeletelve vízben kifőzve adhatjuk a levesekhez. 
- Pirított olajos magvakkal (a leginkább tökmaggal vagy napraforgómaggal, mandulaforgáccsal) is díszíthetjük a leveseket, télen ezek kifejezetten kellemesen, melegítően hatnak.