Gyümölcsös köles szelet

  • 2017.11.03.
  • 7

Gluténmentes sütemény, hűvösebb napokon a teázás elengedhetetlen kísérője. Nagyon ízletes!
Hozzávalók egy tepsire: 2 csésze köles, 2-3 evőkanál méz, 2 evőkanál olaj, 1 csésze aprószemű zabpehely, 2-3 evőkanál lenmagpehely (vagy darált lenmag), egy csipet só. Gyümölcs a tetejére: kb. 10 szem szilva és 2 db alma.
Elkészítése: A kölest megmossuk és kétszeres vízben egy csipet sóval egy lábosban fedővel feltesszük főni. Amikor forr, takaréklángon puhára főzzük, figyeljük, ha kell, utántöltjük egy kis vízzel. Kb. 10-15 perc alatt készen van. Még hagyjuk fedővel letakarva, a gőzben. Amikor egy kicsit kihűlt, belekeverjük a száraz zabpelyhet, az olajat, a mézet és alaposan összegyúrjuk. Ha a massza gyúrásához szükséges még, egy kevés vizet tehetünk hozzá, hogy egy kellemesen formálható tészta szerű anyagot kapjunk. Hagyjuk állni legalább negyed órát, így a zabpehely is megszívja magát. Közben a sütőt bekapcsoljuk, hogy előre melegedjen. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, félretesszük, a gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, és szeleteljük, ezekkel fogjuk befedni a tésztát. A masszát ezután a sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük, kb. 2 cm vastag lesz, majd rászórjuk a lenmagpelyhet és erre a felületre rendezzük egymás mellé a gyümölcsszeleteket. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. fél óráig, 40 percig sütjük, aszerint, hogy lágyabb vagy ropogósabb tésztát szeretnénk. A köles már úgyis főtt, tehát nem lesz nyers a tészta, csak éppen kásásabb. Akkor van készen, amikor a gyümölcsök is puhára pirultak a tetején. Kihűlve szépen szeletelhető. A fénykép még nyers állapotban készült. (Ezt vittem a Kaszásdűlői Kulturális Központba az egészségnapra, kóstolónak az előadásomhoz. Sikere volt!)
Fotó: Szepesi Dóra